Mejla

Lena Mellin

Åkesson är inte bara fräck – han är busfräck

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Jimmie Åkesson är inte som de andra partiledarna. De kan vara fräcka. Men han är busfräck.

I en smart iscensatt pr-kupp trummade SD ihop ett stort medieuppbåd och anklagade Stefan Löfven för att antingen ljuga. Eller ha blivit virrig.

Jimmie Åkessons kvällsprogram var redan från början späckat. Först partiledarutfrågning i SVT, sedan duell med Carl Bildt hos samma bolag, därefter lyssnarfrågor i Sveriges Radio.

Men sent på eftermiddagen meddelades att Åkesson skulle göra ännu ett framträdande. Vid 19 skulle han göra ”ett viktigt uttalande om valrörelsen”.

Det mediala intresset för SVT:s utfrågningar hade fram till dess varit ganska svalt. Men nu fylldes SVT:s entré. Vad hade Åkesson nu hittat på?

Det viktiga uttalandet visade sig vara ett gigantiskt påhopp på Socialdemokraterna i allmänhet och Stefan Löfven i synnerhet. Partihögkvarteret (S) är en lögnfabrik, Stefan Löfven en lögnhals alternativt totalt förvirrad.

– Antingen är han totalt virrig, har tappat det fullständigt, eller så ljuger han. Båda sakerna gör honom olämplig som statsminister, sade Åkesson och skyndade vidare.

Socialdemokraterna påstår att Sverigedemokraterna vill avveckla det kommunala utjämningssystemet, främst avsett för fattiga glesbygdskommuner. Enligt Åkesson är det helt fel. S hävdar också att SD vill avskaffa hyresregleringen och göra det betydligt dyrare att bo. Det är också helt fel, enligt Åkesson.

Oavsett vad man tycker om Åkessons pr-kupp, ett lågt påhopp eller berättigad kritik, måste man ge SD att de är skickliga på att utnyttja situationen. Mig veterligen är det första gången ett parti kallar till pressträff i tv-husets entré (och ganska förvånande att SVT lät det ske).

Jämfört Jimmie Åkesson och SD:s egen fräcka planering så var själva utfrågningen av SD en ganska tam inställning där Jimmie Åkesson i huvudsak fick röra sig på sin hemmaplan, bland flyktingar och nyanlända.

Men i början hamnade han överraskande nog på defensiven. Då handlade det om det skulle vara förbjudet att gömma flyktingar som ska avvisas för att de fått nej till sin asylansökan. Och om det skulle vara en laglig plikt att anmäla om grannen gömmer personer eller som använder svart arbetskraft.

I början lät det som Jimmie Åkesson tyckte det och det har han också sagt i tidigare intervjuer. Men sedan sade han att det inte var SD:s politik, att han visserligen resonerat om saken men det skulle nog inte regleras i lag att man måste skvallra på grannen.

Lite senare följde ett förvirrat avsnitt som handlade om vad en svensk är. Jimmie Åkesson ansåg att om man är för böneutrop så är man inte svensk. Han tycker inte heller att afghaner ska få göra lumpen.

Det får de inte heller eftersom de som omfattas av totalförsvarsplikten måste vara svenska medborgare. Om afghanen i Jimmie Åkessons exempel har dubbelt medborgarskap, vilket jag inte ens vet om det är möjligt, ställer sig frågan i en annan dager.

Det blev också en hel del tal om skatterna som Sverigedemokraterna vill sänka med 25 miljarder. Mest, i procent räknat, för dem som tjänar minst men mest, i kronor räknat, för dem som tjänar mest. Det är mycket svårt att göra skattetabeller som inte får det utfallet.

Men det var inte det mest intressanta. Utan det är återigen Jimmie Åkessons busfräckhet. Han sade att han och hans parti ligger närmast Alliansen i skattefrågor. Men närmast Socialdemokraterna i välfärdsfrågor.

– Vi är en garant för att en borgerlig regering inte drar för långt åt höger.

Framfusigt är bara förnamnet. Även om han sagt det förut.

Plus och minus på Jimmie Åkesson

Bra eller dåligt framträdande för partiet

Betyg: 3 av 5 plus

Åkesson fick i stort sett bara tala om sina favoritfrågor så utfrågningen var bra för Sverigedemokraterna. Enda undantaget från favoritlistan var klimatet. Men inte heller där föll SD-ledaren i några fallgropar.

Raka svar

Betyg: 3 av 5 plus

Jimmie Åkesson svarade på frågorna även om han inte alltid godtog frågeställningen.

Engagemang

Betyg: 2 av 5 plus

SD-ledaren förefaller ofta tycka att debatter eller utfrågningar som han deltar i är lite lätt plågsamma och ointressanta. Så även i den här utfrågningen. Enda gången han var riktigt engagerad var i utfrågningens frågesport där han var rädd för att ha fel (och det hade han i de flesta fall).

.

Betygsskala: Betyg: 5 av 5 plus Världsklass. Betyg: 4 av 5 plus Mycket bra. Betyg: 3 av 5 plus Bra. Betyg: 2 av 5 plus Godkänt. Betyg: 1 av 5 plus Dåligt. Uselt.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Tärningen är kastad – så ser oddsen ut inför höstens riksdagsval

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna

SVT, Sveriges Television

Valet i Sverige

Socialdemokraterna