Mejla

Lena Mellin

Bara 80 000 väljare skiljer mellan blocken

Alliansen drar ifrån i sista Aftonbladet/Inizio en dag före valet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Det är fortfarande mycket jämnt mellan blocken men Alliansen drar ifrån de rödgröna något dagen före valet.

De 265 000 väljare som ännu inte har bestämt sig avgör vem som blir statsminister, Stefan Löfven eller Ulf Kristersson.

Valet blir en rysare. I dag, dagen före valet, skiljer det 1,3 procentenheter mellan blocken enligt Aftonbladet/Inizio. Det motsvarar omkring 80 000 väljare.

Men mer än tre gånger så många, 4,3 procent eller omkring 265 000 väljare, har fortfarande inte bestämt sig för vilket parti som ska få deras röst. De avgör vilka som vinner valet, rött eller blått.

Jämfört med den förra mätningen, som presenterades för fyra dagar sedan, har stödet ökat för både de rödgröna partierna och för Alliansen. Men det har ökat lite mer för Alliansen, 0,6 procentenheter, än för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Deras sammanlagda stöd ökar med 0,4 procentenheter. Alliansen drar alltså ifrån om än i mycket maklig takt.

Tre partier tappar stöd dagen före valet, SD, KD och L. Tappet för Liberalerna är marginellt. Men SD fortsätter på sin nedåtgående trend och har förlorat 31 000 väljare de senaste dagarna.

Nedgången för KD är den största i den här mätningen, 0,6 procentenheter. Men det är inte helt oväntat eftersom stödet för KD ökat mycket snabbt under valspurten. Då händer det att väljarna efter en tid kommer på att de har bländats och går tillbaka till utgångspunkten.

I valets sista väljarbarometer från Aftonbladet/Inizio är Centern med Annie Lööf den största vinnaren. ”Alliansens gröna röst”, som Centern kallar sig, har haft det motigt den senaste tiden och har kontinuerligt tappat stöd sedan slutet av juli.

Men när målsnöret redan var inom synhåll ökade plötsligt stödet för partiet med en hel procentenhet. Partistrategerna gnuggar händerna.

SVT:s sista partiledardebatt innan valet.

Till vinnarna i denna sista mätning hör också Moderaterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Stödet för M ökar med 0,4 procentenheter. Siffran för de andra två är 0,2.

För Socialdemokraterna syns ingen ljusning. Stödet ligger kvar på samma rekordlåga nivåer som det befunnit sig sedan i våras. Inget har hänt i opinionen under de senaste fyra dagarna, väljarstödet ligger kvar på 24,6 procent.

De båda regeringsbärande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna kommer båda att göra ett mycket dåligt val. S valresultat ser ut att bli det sämsta sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt 1921. Moderaterna går mot det sämsta resultatet sedan det så kallade ”valstugevalet” 2002.

Men någon av dessa partiers ledare kommer trots det att bli statsminister i höst, Ulf Kristersson (M) eller Stefan Löfven (S). Först ska visserligen Stefan Löfven röstas bort men det hindrar inte att han kommer tillbaka någon vecka senare sedan talmannen gjort sina konsultationer med riksdagens partiledare.

Om valresultatet skulle bli som Aftonbladet/Inizio visar blir Kristersson statsminister och ledare för en Alliansregering. Men den regeringen får inte genom sina förslag utan stöd från andra partier.

Det kan komma från Sverigedemokraterna, som dock inte kommer att få betalt för stöd enligt vad Ulf Kristerssons försäkrat. Eller det kan komma från andra sidan blockgränsen.

Den sittande Löfvenledda regeringen har 38 procent av väljarna bakom sig. Enligt Inizios nya mätning skulle 40,7 procent rösta på Alliansen om det vore val i dag.

Men 265 000 väljare har alltså ytterligare ett dygn på sig att bestämma sig för vilket parti som ska få deras röst. Och de bestämmer hur det blir till slut.

Aftonbladet/Inizio

Vänsterpartiet 9,6 procent + 0,2

Socialdemokraterna 24,6 Oförändrat

Miljöpartiet 5,2 + 0,2

Kristdemokraterna 5, 9 - 0,6

Centern 9,4 + 1,0

Liberalerna 5,8 - 0,2

Moderaterna 19,6 + 0.4

Sverigedemokraterna 16,8 - 0,5

Övriga 3,1 - 0,4

Alliansen

40,7 procent + 0,6 %

De rödgröna

39,4 procent + 0,4

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 661 personer över 18 år intervjuades via webben mellan 3 och 7 september.

Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Jämförelsen gäller den förra undersökningen som gjordes mellan 27 augusti och 3 september.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Valresultat: Så röstade Sverige - Live-grafik

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Aftonbladet Inizio

Opinionsundersökningar

Stefan Löfven

Ulf Kristersson

Politik

Vänsterpartiet