Mejla

Lena Mellin

Szyber borde ha lämnat riksdagen för länge sedan

Men till slut drog hon rätt slutsats - hon har ingen framtid där

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att KD-ledamoten Caroline Szyber lämnar riksdagen efter Aftonbladets avslöjanden är inte förvånande.

Redan för flera dagar sedan tog hennes parti sin hand ifrån henne och sparkade ut henne ur partistyrelsen.

Det var en tydlig fingervisning som Szyber ändå tog 48 timmar på sig att fundera över innan hon kom fram till det självklara, hon måste lämna riksdagen.

Men vi börjar med att backa bandet till ett bröllop i trakten av Lysekil 2015. Bekanta till Caroline Szyber och hennes sambo skulle gifta sig på ett hotell och ha fest på lördagskvällen.

Redan kring lunch på fredagen ställde Szyber kosan mot Västkusten som hon återvände från under söndagen. Tågbiljetter, taxi, hotellnätter, hyrbil tillbaka till Stockholm och traktamente gick på sammanlagt 6 500 kronor.

Men då hade Caroline Szyber glömt att dra av 800 kronor för maken. Riksdagsledamöterna ska betala 25 procent av hotellkostnaden ur egen ficka om de har närstående med sig.

Det var dock inte det värsta, utan att Szyber ansåg att resan var en tjänsteresa trots att det främsta syftet med den var bröllopet. Men för att förvandla turen till en tjänsteresa lade Szyber in några programpunkter på lördagsförmiddagen, säger hon i alla fall. Bland annat skulle hon fördjupa sig i en vatten- och avloppsfråga.

Syftet är ju uppenbart. Caroline Szyber ville inte betala för bröllopsresan ur egen ficka, hittade på ett program och fick resan betald av riksdagen.

Tidigare i veckan inledde åklagare Joachim Zander vid den särskilda åklagarkammaren i Malmö en förundersökning mot Caroline Szyber om misstänkt bedrägeri.

Det fick Kristdemokraterna, som uppmärksammats för flera resor i Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton”, att ta sin hand från KD-ledamoten. Tidigare hade de stöttat henne, om än inte helhjärtat.

Men i onsdags meddelade Peter Kullgren, KD:s färske partisekreterare, att Caroline Szyber fått sparken ur partistyrelsen och ur verkställande utskottet. Fingervisningen var tydlig, Szyber hade blivit en belastning för sitt parti och det är en uppfattning som det är lätt att hålla med om.

Moralpartiet kan helt enkelt inte låta sig representeras av en person som uppenbarligen inte har några som helst moraliska skrupler. Som säger ”oj det blev visst fel” varje gång det upptäcks att hon har tillskansat sig hundralappar eller tusenlappar på felaktiga grunder.

Men riksdagsplatsen kunde KD inte ta ifrån Caroline Szyber. Hon, precis som alla andra ledamöter, är invald personligen och kan bara lämna riksdagen om hon själv bestämmer det.

Det tog alltså Szyber två dygn att förstå att det inte längre fanns någon framtid för henne i Kristdemokraternas riksdagsgrupp. Det var rätt slutsats, även om det tog lite tid för polletten att trilla ner.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

LÄS OCKSÅ:


KD-toppen lämnade falska uppgifter till riksdagen
Semestrar med familjen – låter skattebetalarna betala hotell
S-politiker flyger mest – vägrar svara om bonuspoängen
Efter granskningen: M-toppen Michael Svensson lämnar politiken

Publisert:

LÄS VIDARE