Tanzanias försvar bättre än Sveriges

KOLUMNISTER

Ibland ser jag vår överbefälhavare dyka upp på tv. Han verkar enormt entusiastisk över det konkursbo han är satt att leda. Det visar väl än en gång att personer som arbetar bakom skrivbord, till och med skrivbordsgeneraler, kan suggerera sig själva till att tro på precis vad som helst.

När jag talar med politiker om försvaret, brukar ögonen oroligt börja leva sitt eget liv.

De känner naturligtvis att någonting inte riktigt är som det ska, men har ingen klar uppfattning om någonting annat än att ”Muren har fallit”. Det har den förstås.

Istället hänvisar de till ”våra säkerhetspolitiska experter”. Våra säkerhetspolitiska experter har lovat att inget kommer att hända på åtminstone tio år.

Utmärkt. Fred i vår tid.

Under åttiotalet diskuterades ju till vansinne det strategiska överfallet, det vill säga risken för att en stormakt med koncentrerad insats av specialförband snabbt kunde ta kontroll över regeringskansli, tv och radio, flygplatser och annat. Och därefter utöva utpressning mot liten naiv fredsälskande nation.

Vad hände med den diskussionen, nu när Sverige har ett sämre försvar än Tanzania?

Svenska Dagbladet avslöjade häromdagen att försvaret i hemlighet ska halveras ytterligare en gång. Gravt missvisande uppgifter, enligt min mening.

Hur halverar man en nolla? Medborgarna kan bibringas uppfattningen att dessa sista bataljoner och brigader faktiskt existerar i sinnevärlden.

Men allt är naturligtvis på skrivbordsnivån. Spökbataljoner som marscherar ut och in ur rullorna.

Äntligen i takt med tiden, som ÖB brukar säga.

Fast Svenskan hade en intressant uppgift. Vi ska tydligen gå ned från fyrtioåtta kanoner till tre. (Finnarna har 700. Helt i otakt.)

Fortfarande gäller dock att vi har – en stilla tröst – fler generaler än någonsin.

För trettio år sedan hade vi 33 generaler och kunde ställa drygt en halv miljon man under vapen.

I dag 43 generaler.

43 generaler på tre kanonrör.

En vänlig läsare skickar mig listor över materiel som försvaret håller på att avveckla. En pacifists våta dröm. Hundratusentals gasmasker, femti tusen automatkarbiner, stridsvagnar, bandvagnar, haubitsar, samtliga granatkastare, ubåtar, korvetter. Allt ska bort. Rubbet.

Inga skrivbord dock.

Carl Hamilton