Googles medarbetare framstår som genuint jävliga eller imbecilla

Foto: Benny Marty
Googles kontor i Silicon Valley.

avRobert Aschberg

KOLUMNISTER

Jag har skärmdumpat material som visar förekomsten av en hemlig svensk Facebookgrupp där det förts diskussioner om och planerats mord på utpekade människor.

Förvånande?

Inte alls.

I andra hemliga grupper på Facebook har det avslöjats trafficking, vapen- och droghandel, hämndporr och grovt förtal.

Islamister och terrorister av olika slag använder Facebook mycket medvetet för att värva nya anhängare och självmordsbombare. Islamiska statens influencers!

Häromveckan framkom att det i en hemlig grupp för marinsoldater i USA, med 30 000 medlemmar, lagts upp nakenbilder på kvinnliga kolleger. Bilderna kommenterades i grova ordalag.

I Sverige, och i andra länder, används dessa grupper också till att organisera politiska drev där deltagarna uppmuntras att skaffa flera falska konton för att på så sätt attackera dem de anser misshagliga.
Facebook har ingen koll. Eller ser mellan fingrarna på kriminaliteten.

Dagens Nyheter och Expressen har den senaste tiden i flera utmärkta artiklar exponerat nätjätten Google, som gett fritt spelrum åt en rasistisk hatlista och en högerextrem sajt som sprider fabricerade ”nyheter” på Youtube (ägs av Google).

Vad säger den ansvariga på Google i Sverige, Anna Wikland, som tillhandahåller en plattform för att sprida skiten, men inte vill, kan eller får kontrollera det?

Hon kniper käft.

Eller hänvisar till Kalifornien.

Eller säger att det är ”väldigt komplext”.

Eller skickar fram ”Head of Communications and Public Affairs Sweden”, som efter hård press meddelade att den högerextrema och hårt kritiserade kanalen tagits bort från Youtube på grund av upphovsrättsintrång.

Varpå filmerna blixtsnabbt lades upp på Youtube igen. Av samma skapare. Med samma namn. Och de ligger där än. Från Googles sida var åtgärden bara ett löjeväckande slag i luften.

Anna Wikland kan säga vad som helst. Hon har noll koll.

I samband med den här affären namngav Youtube – medvetet eller omedvetet – en advokatbyrå, vars medarbetare omedelbart drabbades av allvarliga anonyma hot från nazistsympatisörer. Youtubes medarbetare framstår här som antingen genuint jävliga eller rent imbecilla.

Romarriket varade i närmare tusen år. Senare imperier har haft betydligt kortare livstid. En sak är hundraprocentigt säker. Alla går förr eller senare under. Och i den globala it-eran kan raset gå hisnande snabbt.

Det kanske var hippt och coolt att jobba på Facebook och Google en gång i tiden. Numera är det en så pass sjaskig födkrok att de anställda inte borde skryta om den på krogen.


Youtubes chef för Europa, Mellanöstern och Afrika heter Ben McOwen Wilson. På Google Sweden Press Blog framstår han som en taskspelare av rang: ”Vi anser bestämt att Youtube inte ska vara en plats där trakasserier, hatfullt innehåll eller mobbning hör hemma, och vi tar bort innehåll och kommentarer som bryter mot våra policyer”.

Kungen av Korint, i grekisk mytologi mera känd som Sisyfos, skildras enligt Nordisk Familjebok 1917 ”som den slugaste och mest vinningslystna bland alla människor”. ”För mångfaldiga mot gudar och människor begångna illdåd låter sagan honom i underjorden straffas med att uppför ett berg i underjorden vältra en stor sten, hvilken, så snart den kommit till spetsen, åter rullar ned, så att arbetet måste börjas på nytt”. Därav begreppet sisyfosarbete.

ARTIKELN HANDLAR OM

Google

Youtube