Patrik Lundberg

S talar tyst om sina framgångar – och väljarna flyr

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Socialdemokraternas valgeneral John Zanchi.
Socialdemokraternas valgeneral John Zanchi.

John Zanchi är en tuff jävel. Så beskrev magasinet Fokus Socialdemokraternas nytillträdda valgeneral.

”Om det blir en grisig valrörelse är John Zanchi rätt valgeneral”, sa en tidigare S-kollega i artikeln från i höstas.

Och som det har grisats. Så till den grad att S går som tåg går nu för tiden.

I Statistiska Centralbyråns stora majmätning har stödet bland arbetare rasat till under 30 procent och stödet bland LO-medlemmar ligger under 40 procent.

Samtidigt som stödet för SD ökar, förstås.

Under den Zanchiledda valrörelsen har Socialdemokraterna talat om förbud mot religiösa friskolor, hårdare tag mot tiggeri och språkplikt för nyanlända.

Statsminister Stefan Löfven har, tvärtemot vad FN:s barnkonvention säger, sagt att papperslösa barn inte har rätt att gå i skolan. För några veckor sedan, i en intervju med DN, ställde finansminister Magdalena Andersson barnfattigdom mot asylinvandring.

Det låter som att Sverige är på väg att falla sönder. Ett narrativ som sällan gynnar den som bär ansvaret.

Normalbegåvade väljare kan bara tolka det på ett sätt: Socialdemokraterna går till val mot sig själva.

Tagen har varit så tuffa att folk knappt klarat att se skillnad på S och SD. Eller så har de gjort det, och valt originalet.

Vad S talar tystare om är vad partiet faktiskt har lyckats med. I dagarna publicerade ungdomarna i SSU en lista på 100 reformer under den senaste mandatperioden. Här är ett urval:

Höjt barnbidrag, höjt studiebidrag, avgiftsfri tandvård upp till 23 år, lägsta ungdomsarbetslösheten på 15 år, en miljard till förlossningsvården, bidrag för billigare glasögon till barn.

Avgiftsfri screening för livmoderhalscancer, en halv miljard i jämlikhetspeng till skolor med störst behov, avgiftsfria preventivmedel för unga upp till 21 år, CSN-lån för att ta körkort.

Rätt till komvux för alla, förstärkning av psykiatrin för barn och unga, halverat tiden för att nyanlända ska komma i arbete, största satsningen på sjukvården i modern tid.

Med reservation för glädjetolkningar.

Det finns goda, borgerliga grunder för att kritisera de här reformerna. Men knappast för de arbetare och LO-medlemmar som just nu valspurtar i riktning mot SD.

Antingen har valgeneral John Zanchi ingen aning. Eller tror denna tuffing att man förlorar val genom att tala om sina framgångar.

En ledtråd går att finna i den ovan nämnda DN-intervjun med Magdalena Andersson. Reportern påpekade att invandrare kommer i jobb snabbare än tidigare och undrade varför S inte gör en större affär av det.

Finansministern grisade vidare i Zanchis anda:

”Det finns inte så stort intresse för sådant som går bra, jämfört med vad som är negativt.”


ZANCHIS VALSTRATEGI

I slutet av januari presenterade valgeneral John Zanchi och partisekreterare Lena Rådström Baastad Socialdemokraternas valstrategi. Bland annat utnämnde duon både Moderaterna och Sverigedemokraterna till huvudmotståndare.

Ett Zanchi-citat från presskonferensen dröjer sig kvar:

”Ni kommer att se ett återkommande drag av samhällskritik.”

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publisert:

LÄS VIDARE