Lena Mellin

Alla ska få höjd skatt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Här avslöjar Sahlin hur de rödgrönas vallöften ska betalas

HYLLAD FÖR SITT TAL I sitt 1 maj-tal i Stockholm avslöjade Mona Sahlin hur delar av de kostsamma vallöftena ska betalas: Om de rödgröna vinner höjs skatten för alla löntagare. Efter talet skanderade den entusiastiska publiken hennes namn.
HYLLAD FÖR SITT TAL I sitt 1 maj-tal i Stockholm avslöjade Mona Sahlin hur delar av de kostsamma vallöftena ska betalas: Om de rödgröna vinner höjs skatten för alla löntagare. Efter talet skanderade den entusiastiska publiken hennes namn.

Mona Sahlin lovar höjd skatt för alla löntagare om de rödgröna vinner valet.

Sex miljarder totalt eller mellan 100 och 150 kronor i månaden per person.

Pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa får däremot sänkt skatt.

I morgon presenterar de rödgröna sitt alternativ till regeringens vårbudget. Men efter sitt 1 maj-tal i Stockholm i går avslöjade Mona Sahlin hur delar av vallöftena ska betalas.

Om de rödgröna vinner valet höjs skatten för löntagarna med totalt sex miljarder kronor. Per person blir höjningen mellan 100 och 150 kronor i månaden.

Det innebär att de rödgröna tar tillbaka omkring 60 procent av regeringens senaste höjning av jobbskatteavdraget. Vid årsskiftet sänktes inkomstskatten för dem som arbetar med totalt tio miljarder eller mellan 200 och 250 kronor per person.

Men de rödgröna sockrar skattehöjningen med en riktad skatteväxling till dem som är medlemmar i a-kassan. Avgiften till kassan ska begränsas till 80 kronor i månaden. Den som nu betalar 200 kronor i månaden till a-kassan går alltså ungefär jämt upp jämfört med i dag.

Andra än de som jobbar får däremot sänkt skatt om de rödgröna vinner.

Pensionärer. De betalar i dag högre skatt än löntagare. Skillnaden ska halveras redan nästa år. Det betyder en sänkning med omkring 400 kronor i månaden i de vanligaste inkomstlägena.

De rödgrönas skattesänkning för pensionärerna kostar 7,5 miljarder. Det är 2,5 miljarder mer än de fyra allianspartierna lovat för 2011.

Sjukskrivna, föräldralediga och arbetslösa. Även de ska få sänkt skatt. Sänkningen uppgår till mellan 100 och 130 kronor i månaden. Det kostar ungefär en miljard.

Även om ambitionen är att på sikt helt utjämna skatteskillnaderna mellan löntagare och andra är det intressant att de rödgrönas inbördes värdering av olika grupper tills vidare är densamma som regeringens.

De som jobbar ska betala minst skatt. Pensionärerna näst minst. Sjuka, arbetslösa och föräldralediga ska betala mer.

Den stora skillnaden är att förtidspensionärer placeras i en helt egen kategori om Sahlin blir statsminister, deras skatt blir högst.

I Reinfeldts Sverige betalar de lika mycket som sjuka och arbetslösa.

Det var en kaxig – och spetsig – Mona Sahlin som mötte sina trognaste väljare.

Hon stal utan åthävor ordet ”jobbstopp” från finansminister Anders Borg. Han hävdar att de rödgröna står för stoppet, hon motsatsen. Carl Bildts gamla ”rödgröna röra” kontrasterade hon med att kalla alliansen för ”högerhärvan”.

Gensvaret från publiken var stort. Efter talet skanderade den ”Mona, Mona, Mona” – en entusiasm man får gå flera år tillbaka i tiden för att hitta motsvarigheten till.

– Och vet ni vad? Nu vill jag ta över rodret, sa Mona Sahlin.

Om 140 dagar vet vi om hon får som hon vill.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN