Mejla

Lena Mellin

Lena Mellin: Så luras SD om Almqvist

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Erik Almqvists avsked från partitoppen är en dimridå

Erik Almqvist lämnar inte alls Sverigedemokraternas innersta krets om någon trodde det.

Tvärtom ska han bli något som närmast liknar en propagandaminister.

Den 14 november, för 1,5 månader sedan, publicerade tidningen Expressen en film från juni 2010, alltså före det riksdagsval som gav Sverigedemokraterna 20 av 349 platser i rikets högsta beslutande instans.

I filmen uttryckte sig dåvarande pressekreteraren till partiledaren Jimmie Åkesson, och ordföranden i ungdomsförbundet SDU, mycket nedsättande om personer han mötte efter en sen juninatt på krogen. ”Babbe” och ”hora” var några av invektiven.

Sedan dess har det pågått en slags tvekamp mellan Erik Almqvist och partiledningen. Det har framgått att partiledare Åkesson tycker att Almqvist ska lämna riksdagen. Och att Almqvist funderar.

Korrekt på både ytan och djupet

I söndags sade Almqvist att han inte bara lämnar riksdagen utan också Sverigedemokraterna som medlem. Samtidigt meddelade han via Twitter att den som trodde att han, eller hon, blivit av med honom hade misstagit sig.

Det är på ytan en korrekt beskrivning av verkligheten. Men även på djupet.

Almqvist ska via sitt bolag bistå Sverigedemokraterna med experthjälp för partiets kommande satsningar på webben. Både rörlig bild och skriven webb. Hans förlust av riksdagsarvodet på 58 300 kronor i månaden ska kompenseras med ersättningar för uppdrag för partiet.

En dimridå

Partiledningens officiella avståndstagande är alltså en chimär. Erik Almqvist ska i fortsättningen bistå Sverigedemokraterna med det som är deras främsta styrka, en alternativ nyhetsförmedling utan några krav på sanningshalt eller relevans.

Almqvist ska sköta det och i denna viktiga uppgift har han partiledningens förtroende, oavsett järnrör på stan. På något annat sätt går det inte att tolka gårdagens besked från både SD-ledning och Erik Almqvist själv. Erik Almqvists avsked från partitoppen är en dimridå.

Särskilt märkligt är det i ett parti där partiledaren har deklarerat nolltolerans mot rasism. Almqvist står definitivt i praktiskt handling vid sidan av den officiella linjen. Men ska ändå sköta propagandaapparaten. Konstig, för att uttryckta sig milt.

Ekeroth är ohotad

Konstig är också skillnaden i behandling mellan Kent Ekeroth och Almqvist. Ekeroth filmade hela järnrörsincidenten men rapporterade uppenbarligen inte till partiledningen. Han har sin riksdagsplats ohotad kvar. Vilka hållhakar har han på SD-ledningen som Almqvist inte har?

Frågorna hopar sig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin