Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Den orättvisa skatten som ingen vill tala om

De som betalar högst skatt är de arbets­lösa och sjuka.

Den orättvisan är det inte många som pratar om.

En av regeringens bärande idéer för att minska arbetslösheten är att göra det billigare att jobba och dyrare att inte jobba. Verktyget heter jobb­skatteavdrag.

Det ledde till våldsamma protester från landets ålderspensionärer som kände sig diskriminerade och eftersom de är många och röststarka så sänktes inkomstskatten för dem också.

Kvar på överblivna ­kartan blev de föräldra­lediga, sjuka, förtidspensionerade och arbetslösa. De betalar högst skatt av alla.

Den orättvisan tycks ha accepterats av alla partier, i alla händelser är det inget som drar en lans för denna utsatta skara.

Regeringen går på linjen att löntagarna och pensionärerna ska få sänkt skatt igen så snart det finns ekonomiskt utrymme. Inte ett ljud om de arbetslösa ­eller sjuka.

Socialdemokraterna vill inte stöta sig med väljarna och kommer, om de vinner valet, inte att höja skatten för någon, vare sig löntagare ­eller pensionär, som inte tjänar mer än 60 000 kronor i månaden. De accepterar ­Alliansens sänkningar som görs före valet men säger heller ingen­ting om de sjuka eller förtidspensionerade.

Ingen annan spiller heller något krut på denna utsatta grupp. Kanske är den för liten, kanske är den för maktpolitiskt ointressant.

Skillnaderna är långt­ifrån försumbara. En löntagare som tjänar 13 000 kronor i månaden betalar 2 373 kronor i skatt. En pensionär med lika hög pension betalar 261 kronor mer än löntagaren.

Men den som är sjuk, ­uppbär livränta, lever på ­a-kassa, är föräldraledig eller uppbär annan pensionsgrundande ersättning som inte ger rätt till jobbskatteavdrag av samma storlek betalar 917 kronor mer än löntagaren.

Det kan kallas konsekvent eftersom den som har svårt att klara sig på sin inkomst givetvis blir mindre nogräknad när det gäller vilka jobb som han eller hon är beredd att ta.

Men är det acceptabelt? Sjuk är man för att man drabbats av sjukdom, föräldraledig är man för att man tar hand som sitt lilla barn. Ska det straffas skattemässigt?

Uppenbarligen är Sveriges riksdag bedövande enig om det. ­Eller är det bara ointresse?

Skojigt är det däremot att de äldsta pensionärerna betalar allra lägst skatt på sina arbetsinkomster. Den som är 76 år eller äldre betalar inte ens hälften så mycket i skatt som en lön-tagare. Exemplet gäller fortfarande vid en inkomst på 13 000 kronor.

Men man förstår att det krävs en rejäl morot för att få ut den åldersgruppen på arbetsmarknaden.

Sjuk är man för att man ­drabbats av sjukdom, föräldra­ledig är man för att man tar hand som sitt lilla barn. Ska det straffas skattemässigt?

5 saker att hålla koll på framöver

Håll öronen öppna

I dag sommarpratar förre utrikesministern Jan Eliasson (S) i P1. Som diplomat lär han inte avslöja några hemligheter. Men intressanta ­inblickar kommer det säkert att bli från åren som bland annat kabinettssekreterare, minister och vice general­sekreterare i FN sedan ett år tillbaka.

Sommartalssäsongen är i gång

Vice statsminister Jan Björklund (FP) sommartalar nästa söndag på Dockpiren i Göteborg enligt mönster från förra året. Dagen därpå är det C-ledaren Annie Lööfs tur, hon pratar i Rosendals trädgårdar i Stockholm. Gustav Fridolin (MP) tjuvstartade ­redan i juni hemma i Skåne.

Valåret sparkar i gång

Nästa lördag, den 17 ­augusti, håller statsminister Fredrik Reinfeldt sitt traditionsenliga sommartal. Det markerar starten för supervalåret 2014 med val till EU-parlamentet den 25 maj och val till kommun, landsting och riksdag den 14 september 2014. Gissa om vi har förväntningar?

Daniel hem till Ockelbo

Nästa helg återvänder prins Daniel till barndomens Ockelbo. Av kommunen fick han bröllopspresenten Ockelbolägret med bland annat älgsafari, bad och fiske för kommunens barn.

Tyvärr har prinsen inte kunnat delta förr­än nu. Hustrun och dottern deltar inte. Ledsamt, eller?

Den tredje hutlösa ­veckan i Visby

Nu börjar Medeltidsveckan som efter Almedalsveckan och Stockholmsveckan pressar upp priserna på ­boende i Visby med omnejd till hutlösa nivåer. Kanske finns det ­ingen lösning för dem som vill ha vinst året runt. Men för de besökande är det ändå en skrämselfaktor.

Följ ämnen i artikeln