Ingalill Mosander

”En bok att ta till sitt hjärta”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Reportage

Katastrofdoktorn - berättelser från fältet

Johan von Schreeb

Brombergs

Vad får en pappa till två små barn att kasta sig på ett plan för att åka till inbördeskrigets Sierra Leone för att operera svårt skadade människor? Johan von Schreeb startade Läkare Utan Gränser i Sverige. Under 25 år har han arbetat som kirurg på platser som andra hjälporganisationer flyr ifrån. Intressant och engagerande om vad som driver honom och en initierad skildring av en fasansfull värld vi andra bara ser på tv-nyheterna.

Deckare

Krukmakarens åker

Andrea Camilleri

Modernista

Glöm den mediokra tv-serien om kommissarie Montalbano! Han är mycket mer njutbar och underhållande i skriftlig form. Som chef för en polisstation i en liten stad på Sicilien trillar han över ett mord som bär Maffians alla särdrag. I en svart säck hittas en död man, skjuten i nacken och minutiöst styckad i 30 bitar. Man följer brottsutredningen med spänning men största behållningen är Montalbanos oefterhärmliga humor och kommentarer.

Barn

När pappas farmor dog

Farzad Farzaneh, Viktor Gårdsäter

Rabén & Sjögren

3-6

Vi undviker ofta att tala om svåra ämnen med våra barn i tron att vi skyddar dem eller för att vi själva känner oss osäkra och inte vet vad vi ska svara. Döden är ett sådant ämne. Frank är en liten pojke som får följa med sin pappa hem till sin farmors lägenhet. Hon har dött och de ska hämta några saker. Deras resa är illustrerad med underbara fotografier, präglade av kärleken mellan en far och hans son. En bok att ta till sitt hjärta.

Praktverk

Njutning

Ulf Ellervik

Fri Tanke

En förälskelse varar i ungefär ett och ett halvt år. Därefter återgår signalsubstanserna till normala nivåer. Droger som ecstasy kan ge missbrukare en liknande känsla. Men eftersom drogen påverkar den känsliga balansen mellan olika signalsubstanser riskerar de att få svårare att bli förälskade "på riktigt" i framtiden. Ett fascinerande storverk om de kemiska processer som ligger bakom allt vi älskar att njuta av i livet.

Publisert:

LÄS VIDARE