”En av höstens bästa deckare”

KOLUMNISTER

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

1 av 4

Deckare

En annan mans grav

Ian Rankin

Minotaur

Många kriminalförfattare har börjat damma av sina hjältar igen efter att ha förpassat dem ut i kylan. John Rebus tvingades i pension för några böcker sedan men dyker nu upp igen på avdelningen för "cold cases". Och han har inte lugnat ner sig. Han dricker, röker och går sina egna, vildsinta vägar. En kvinna anmäler att hennes dotter försvunnit. Rebus börjar nysta i fallet och gör ohyggliga upptäckter. Spänning av det rejält hårdkokta slaget.

Min favorit

Livbåten

Charlotte Rogan

Bookmark

Vad är en människa beredd att göra för att rädda sitt liv? Grace är en ung kvinna, som hamnat i en livbåt med 39 överlevande passagerare efter en fartygskatastrof. I tre veckor flyter båten omkring på havet och under den tiden ställs hon inför svåra moraliska beslut och handlingar. Boken är både en psykologisk thriller och ett fascinerande porträtt av en överlevare, vars motto är "Hjälp dig själv, så hjälper dig Gud". Väl värd alla lovord i internationell press.

Fakta

En fanfar för bilderboken!

Alfabeta

Om barnet upptäcker lusten till skönlitterär läsning då kommer också språket, språkkänslan, ordförståelsen, ordförrådet. Att läsa högt för barn en stund på kvällen är en ovärderlig investering. I Sverige har vi dessutom en uppsjö av begåvade författare och tecknare som gett oss fantastiska bilderböcker. Nu har detta unika medium fått en alldeles egen bok, i vilken en rad forskare och kritiker hyllar denna konstart i sin egen rätt.

Deckare

Redan död

Stephen Booth

Minotaur

En död, naken man hittas i ett vattenfyllt dike. Bredvid honom ligger hans kläder prydligt hopvikta. När lösningen på gåtan rullas upp i slutet är det så fasansfullt att jag nästan fick ångest. Annars är vägen dit underhållande med kriminalinspektör Diane Fry på sitt vanliga, ilskna humör, skarpsynta porträtt på på inbilska, manliga pösmunkar och en övertygande skildring av ett England dränkt i regn och översvämningar. En av höstens bästa deckare.

ARTIKELN HANDLAR OM