En penis – med makt att förändra världen

KOLUMNISTER

Först anonymt i hennes blogg:

”Du har väl inte fått kuk på länge, det märks på ditt sätt att se på livet...”

Sedan öppet, med namn och bild, på hennes Facebooksida:

”Måste ju säga så här officiellt att du verkligen borde verkligen få lite mera xxx i dig så att du blir lite gladare...”

Bloggande bokrecensenten Malin Johansson hade skrivit en vass recension av hans bok ”En bluffpilots bekännelse – Thomas Salmes 13 år i himlen” och sågat den vid fotknölarna.

Egentligen behövde hon inte göra mer än lyfta stycken ur boken till allmän beskådan. Sexistisk och illa skriven, löd domen. Thomas Salmes svar var att angripa hennes kön. Inte hennes intellekt.

Det påminde om ett annat känt brev, från en artist och författare, till en kvinnlig recensent.

”Lilla gumman! Hur är det fatt? Har du alldeles kissat på dig den här gången?” med tillägget ”Saknas pojkvän?”.

Så skrev Ulf Lundell till Karolina Ramkvist, efter en kritisk recension av hans ”Notbok. Ulf Lundell. Best of”.

Lundell har efteråt refererat till unga feministiska skribenter som en ”tristfitte-generation”. Kön, kön, kön. Antingen är man glad och medgörlig, eller så är man tråkig mellan benen. Så av dessa mäns svar till de bägge kvinnliga recensenterna kan vi dra en logisk slutsats: en penis kan lösa problemet. Finns det bara en penis att tillgå, eller pojkvän som har en, så vänder den kvinnliga recensentens mungipor uppåt och hon kommer att utdela plus som vore det konfetti.

In me’n, och sudda sudda bort din sura min. Kritiskt tänkande, ifrågasättande av skevheter, blicken för bristande kvalitet, svooosch ut genom fönstret.

Och jag tycker att det låter alldeles underbart.

Låt oss ta denna magiska penis på turné. Kan vi stoppa in den lite överallt? Låt oss ila över till Ryssland och köra upp den i dom­stolen där, så att de genast släpper punkgruppen Pussy riot fri.

Låt penisen vandra världen över och vända om sinnet på diktatorer och förtryckare, mobbare och plågoandar.

Låt penisen vandra.

Bygg ett altare för den.

Starta en religion.

Kalla den patriarkatet.

Amen.