Mejla

Oisin Cantwell

Synnerligen dumt att förbjuda terrorträning

Publicerad:
Uppdaterad:

Nästan samtliga partier har nappat på Folkpartiets krav på att kriminalisera terrorträning.

Det är, av flera skäl, djupt olyckligt.

Minst 80 svenska medborgare strider eller har nyligen stridit i våldsbejakande islamistiska grupper i mellanöstern, enligt säkerhetspolisens beräkningar. Och svenska nazister har anslutit till ukrainska nationalistiska förband.

Detta är utomordentligt allvarligt. Dessa personer kan återvända till Sverige traumatiserade, ytterligare radikaliserade och tränade i terrorism. Det är ett problem som inte får underskattas.

För att hindra fler svenskar från att delta i krig föreslog Folkpartiet för några veckor sedan att det dels ska bli brottsligt att delta i terrorismträning utomlands, dels att det ska bli kriminellt att förbereda resor i syfte att strida utomlands.

Om vi ska vara petnoga är detta något som Sverigedemokraterna har tjatat om i åratal, men samma partier som på goda grunder berömmer sig om att inte ha samarbetat med Jimmie Åkesson försöker vinna tillbaka högerpopulismens röster genom att gång på gång stjäla dess kriminalpolitiska förslag.

Följaktligen är det inte överraskande att övriga partier i alliansen, socialdemokraterna och miljöpartiet raskt anslöt till Jan Björklunds utspel.

De betydande problemen med en sådan lag är knappast något som bekymrar politiker som i dessa valrörelsetider får högt blodtryck av alla opinionsundersökningar.

Troligen kommer de inte heller att lyssna på de juridiska remissinstanser som jag föreställer mig kommer att ha ungefär följande invändningar mot ny lagstiftning:

1. Vad är egentligen en terroristorganisation? Vem bestämmer vilken kamp som är legitim och vilken som är olaglig?

Efter elfte september upprättade USA en lista över misstänkta terrorister och organisationer, en lista som FN och EU snart lydigt införlivade.

Ingen rättslig prövning sker innan dessa organisationer och personer hamnar på listan, möjlighet att försvara sig ges inte.

Rimligen är det denna lista som kommer att utgöra en av grundvalarna i den nya lagen.

Godtyckligheten och den bristande rättssäkerheten i denna ordning avslöjades då EU:s domstol för några år sedan ogiltigförklarade sanktionerna mot det somaliska banknätverket Al Barakaat, som snart också togs bort från listan.

Ett annat rättssäkerhetsproblem är att synen på vilka som är terrorister förändras över tid. Hur många har i dag problem med att den franska motståndsrörelsen under andra världskriget begick terrorliknande attentat mot den nazistiska ockupationsmakten?

Yassir Arafat och Nelson Mandela betraktades i många år som terrorister. De dog som frihetshjältar.

Och vilka resor ska vara olagliga? Blir det förbjudet att åka till Palestina och kämpa för frihet, eftersom Hamas är terrorstämplat?

Ska det även vara förbjudet att ansluta till den kurdiska gerillan Peshmerga och slåss mot IS i Irak?

För bara några år sedan tvingades den socialdemokratiska politikern Evin Cetin ta politisk timeout sedan hon dansat med en beväpnad kurdisk gerillagrupp.

I förra veckan intervjuades hiphopartisten Lilla Namo i radio om sitt nya klädmärke tills stöd för den kurdiska befrielsekampen. Vår världsbild förändras så fort.

Den fasansfulla situationen i Irak har för övrigt fått ledande västmakter att högt fundera på att stödja PKK, en organisation som varit terroriststämplad i evigheter, med vapen och pengar.

2. Hur ska dessa brott bevisas? Hur långt ska förberedelse anses ha gått för att vara straffbart? Är det rimligt att anta att en orolig förälder kommer att ange sitt barn om fängelsestraff väntar?  Blir en ung man som åker med pengar på fickan för att besöka farmor i Irak gripen och förhörd?

3. Förberedelse till brott är redan förbjudet. Krigsbrottslingar går även med nuvarande lagstiftning att ställa inför rätta. Att bekämpa militant radikalisering är viktigt, men måste ske med andra medel än med lagstiftning.

Skärpningen av terrorlagarna skulle endast leda till en sak:

Det gör livet ännu svårare för Sveriges muslimer, som undan för undan har fått sina medborgerliga friheter beskurna sedan tvillingtornen föll. 

Av: Oisin Cantwell

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN