Mejla

Anders Westgårdh

Papperstidningen borde leva vidare

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Papperstidningen är gårdagens nyheter.
Papperstidningen är gårdagens nyheter.

Om den uppfunnits i dag hade den tagits emot med öppna armar och hyllats som en genialisk innovation för sin unikt enkla idé:

Att varje dag berätta om världens gång. Att undersöka, samla in, analysera, tolka och förklara dagens viktigaste händelser på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Bara det är ju något av en bragd.

När hela härligheten dessutom levereras hem till ytterdörren varje morgon – då är det väl inget att snacka om? Klart att man klickar på like-knappen!
Nu är det ju dessvärre tvärtom. ­Papperstidningen är gårdagens ­nyheter. Professionell media är i global kris, upplagorna rasar, annonsörerna flyr, pengarna för­svinner och papperstidningen är ­ungefär lika attraktiv som nylonskjorta och gabardinbyxor.

Under de senaste veckorna har jag – mestadels slumpmässigt – kommit i samtal med flera kvalificerade ­bedömare med insikt i mediebranschens villkor. När jag väger samman deras samlade profetior till en faktisk prognos blir det så här:

Den prenumererade morgon­tidningen är utrotad inom fem år. Kvalitetsjournalistiken – den på­kostade – lever vidare i särskilda reservat (exklusiva och ännu dyrare publikationer). Vanligt folk får hålla till godo med reklamblad och snabbkokta nyheter i mobilen.

Skälen till denna dystopiska genom­klappning är många, från aningslösa mediebolag till en ny ­konsumentkultur där allt från musik, film och konst till nyheter ska vara en kostnadsfri mänsklig rättighet. ­Mediebolagen gör alltmer drastiska åtgärder för att rädda vinstmargi­naler, och tvekar inte för direkt självstympande kvalitetssänkningar – ­vilka i sin tur utmanar även de mest tidningstrogna läsare.
De gamla lojalisterna flyr nu skeppet i raskare takt, och de unga har inte en tanke på att kliva ombord.

Nätet är fantastiskt som för­medlare av nyheter, men det är svårt att skilja viktigt från strunt när allt ser likadant ut. Det finns ingen layout som kan vägleda och intressera. Det är inte snyggt alls. Papperstidningen är överlägsen som forum för analys, fördjupning och presentation.

I den bästa av världar borde man kunna etablera en symbios som ­säkerställer både allmän upp­lysning, kvalificerad insikt och ­demokratiskt engagemang.

Jag tror på kombinationen av en ­resursstark mobilredaktion och ­gratis papperstidning. Och jag tror att Göteborg vore en utmärkt arena för att provköra den nya tidens mediemodell.

Puh!

”Homeland” utan Brody fungerar utmärkt. Jag tror på The Mighty Quinn som ny centralfigur.

Suck!

Ännu en månad efter Den Stora Blåsningen kan jag ­sitta och gnissla tänder över flygpiraterna Norwegians transatlantiska bluffverksamhet. Passagerare betalar för att resa i supermoderna flygplan, men blir allt som ­oftast strandsatta i dygnslånga förseningar eller ­stuvas ombord på inhyrda ­reservplan från anno dazumal. Efter det fjärde beskedet om framflyttad avgångstid till följd av ”tekniska problem” vågade jag inte chansa ­längre, utan köpte nya enkel­biljetter med riktiga flygbolag som British Airways och SAS. Det blev en dyr läxa att lära sig vad lågprisflyg betyder.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN