Jag har ett förslag: Troll, stäng in er!

Vem skulle bli årets lucia? Vi fick alla rösta och vinnaren blev med få undantag den som för tillfället hade längst och ljusast hår. Hon skulle gärna vara bra på att sjunga men det var inget krav. I värsta fall fick hon stå längst fram och mima medan tärnorna kämpade på med sina stalledrängar och tunga fjät i bakgrunden.

Någon diskussion om förfarandet fördes aldrig, vad jag minns, trots att vi var många som ifrågasatte. Traditioner var väl helt enkelt till för att hållas och det var inte som att vi var vana vid nytänk på Järnåkraskolan i Lund. Herregud, i gympan fick den som blev lagledare fortfarande välja medtävlare först, vilket innebar att någon alltid fick stå med skammen av att bli uttagen sist. Allt var helt enkelt väldigt omodernt, ungefär som julen i övrigt. Samma hysteriska julklappsfrosseri, samma slappa tv-tablå, samma stöpta stearin i slöjden – år efter år.

Som tur är har jag numera makten över mina egna högtider. De ska vara kravlösa, avslappnade och mysiga.

Vid lucia njuter jag till exempel av att se min son i dagiståget, med någon liten hatt på sned och ett plastljus i handen. Det luktar precis lagom nedskruvade förväntningar och pepparkakor. Allt är bekant, det är som att uppleva barndomen igen.

Varuhuskedjan Åhléns verkar också tycka att 13 december är ett trevligt datum och har gjort en reklamkampanj för ändamålet som de lagt ut på sociala medier. Deras lucia är varken blond eller långhårig, men som företagets kommunikationschef uttrycker det: ”Alla har rätt att vara lucia om hen vill”. Den här kommunikationschefen blev nämligen tvungen att uttala sig när vågen av skit rusade fram. När horder av troll kände sig manade att framföra sin ilska över att ett barn med mörk hy log mot dem i en annons.

”Som svensk med utländskt påbrå får man höra dag in och dag ut att man ska anpassa sig till Sverige och ta del av svenska traditioner, men när man väl gör det så får man massa hat emot sig. Tragiskt”, säger en av barnets släktingar.

Jag har ett förslag till trollen. Stäng in er i era hem. Gå inte till skolan eller era arbetsplatser, åk inte utomlands, gå inte på bio, se inte på tv, logga inte in på facebook, döda er internetuppkoppling, släck lampan och dra ut alla kontakter. Sitt därinne och ruttna medan vi andra firar jul på ett civiliserat sätt. Med risk för att låta omodern: vi har faktiskt inte plats för er i vårt lag.

avOlivia Svenson

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Åhléns

Rasism

Lucia

Näthat