Trumps väljare vet precis vad de gör

Foto: Folk väljer nog dessvärre Trump på grund av en sakfråga – invandring.
KOLUMNISTER

Jag älskar Donald Trump. Han är ju som om Anna Anka och Paradise Hotell-Adrian kopulerat i ett kommentarsfält fullt MED VERSALER. Dokusåpastjärnan som till fullo behärskar sitt trashiga medium och “spelar spelet”. Är det samma ironiska camp-kärlek till en TV-skurk som motiverar republikanska primärväljare att välja Trumpen?

Tyvärr handlar det nog inte om personlighet, eller att skicka en signal - utan dessvärre en sakfråga. Invandring.

Så här var det 2012: Republikanerna hade tagit storslam i kongressvalet och mest av allra glittrade de kubanskättade ögonen på republikanernas stora framtidshopp Marco Rubio. Med sin invandrarbakgrund  och sin supersöta familj var han som en republikansk Obama och nu tog han sin chans. Han förslog en kompromiss med Demokraterna när det gällde de miljontals papperslösa invandrare som fanns i landet - det skulle bli hårdare gränsbevakning men sen skulle det finnas en tydlig väg till medborgarskap. På pappret såg detta perfekt ut: Marco visade att att Republikanerna inte var ett gäng invandrarhatande rasister och han fick en politisk triumf att kickstarta sin presidentkandidatur med.

Problemet var att denna politiska fingerfärdighet var just det partiets gräsrötter ville ge fingret åt. De var trött på politiskt korrekt kalkylerande eller kristen snällhet mot flyende. I deras huvuden handlade det om rätt. Och fel. Skulle folk som brutit mot lagarna och vistades illegalt i landet plötsligt belönas?! Senatorskollegan Cruz fattade tidigt var vinden blåste och sänkte planen med invandringsretorikens eget stjärnstopp: det här var amnesti! Så har han också belönats av fundamentalisterna med hög procenthalt.

Invandringsdebatten har skakat om det republikanska partiet på ett sätt som bara krig brukar göra med Demokraterna. Där skjutsades katastrofkandidaten McGovern fram på sitt Vietnammotstånd 1972. Även Hillarys chanser dödsdömdes av att hon röstat för Irakkriget 2002. Kvar stod istället den modige Obama som varit emot hela tiden. “Krig” och “Invandring” har blivit vänsterns och högerns spegelbildstabun. Om en kandidat ens nuddat vid annat än 100%ig renlärighet är man körd.

Och det var såklart Cruz också. För hade han inte egentligen också visat sig svag, redo till att ge de sig som trängt sig före i kön frikort? När tonläget är tillräckligt högt kan anklagelser skrikas till sanning. Så väljarna börjar titta på det mest extrema alternativet - han som vill bygga en mur mot Mexiko. Trump borde man kunna lita på att hindra den däringa invandringen som de tjockrövade partipamparna vägrar göra något åt!

Republikanska väljare är inte dumma. De vill det här. Och allt detta sker i landet som inte hade existerat utan invandring.

Statister i strålkastarljus

Seinabo SeyGrammis: svarta kvinnor stod tysta bredvid.

Lady GagaOscarsgalan: överlevare av sexuella övergrepp stod tysta bredvid.

Gina och Sarah sjöng arabiska och hebreiska på Melodifestivalen: inkvoterade pensionärer fick iaf sjunga nationalsången.

ARTIKELN HANDLAR OM