Det finns över 1 500 arter som ’strider mot naturen’

Foto: TT

Med en ordentlig kikare går det att se fräcka närmanden, ångande hångelscener och skamlösa sexuppvisningar gratis och på lagom avstånd, utan att de vänslande paren störs eller ens uppfattar att de är betraktade.

Nej, jag skäms inte för att jag fluktar lite. Och eftersom de jag kikar på inte märker något, så skadas de inte av det.

Det handlar alltså om sjöfåglar som häckar.

Senast i går såg jag kniphanar i praktdräkt kasta sina huvuden i luften för att imponera på honorna i parningsleken. Som på dansrestaurang ungefär, fast på vattnet. Strax därpå: Ett ejderpar som genomförde ett fullbordat samlag. Medan några kolleger simmade runt i närheten och tittade på.

Djuren skäms inte för att de har sex och reproducerar sig. För chimpanserna på det gamla apberget på Skansen var offentlig onani närmast en del av jobbet.

Men människor har skämts för sådant, mer eller mindre, under varierande epoker, sedan sten­åldern.

Djurriket är också - till skillnad från vad en del religiösa männi­skor tror - fullt av HBTQ.

Den kanadensiske biologen Bruce Baghemil har bidragit till att göra detta känt, i sin bok Biological Exuberance. Hans studier bidrog indirekt till att USA:s Högsta domstol år 2003 upphävde homosexförbudet i Texas och 13 andra delstater i landet.

Analt samlag med utlösning mellan girafftjurar finns dokumenterat. Svanhanar kan leva i par och ha sex. Späckhuggare och gräsänder. Katter och bisonoxar. Råttor och vargar. För att inte tala om apor av olika slag. Och massor av insekter. Dna visar att 16-18 procent av skrattmåsarna är homosexuella. Våra vanliga svenska kor och hästar gör samkönade bestigningar av varandra. Floddelfin­hanar i Amazonas sätter till och med på varandra i blåshålet. (Sex i näsan, alltså …) Totalt rör det sig om mer än 1 500 arter som ”strider mot naturen”. Hittills.

Visst är det fascinerande?

Men det borde vara synnerligen problematiskt för dem som tror på en allsmäktig skapare. För antingen har ju hen misslyckats och tillverkat bögeri på löpande band i djurriket. Eller så stämmer läran om evolutionen, som i detta ­sammanhang presenterar en ­förklaring till varför vissa männi­skor föredrar att leva och ha sex med partners av samma kön. Vi kommer ju från aporna.

Hittills har jag inte sett några gudingar snuska med varandra. Inga ådor heller. Jag är bara glad att se dem i vilket fall som helst, eftersom beståndet av ejdrar halverats de senaste decennierna.

Men räkna med att jag håller utkik efter homofåglar framöver. Man vill ju inte missa något i naturen.

Pickanden

 Till skillnad från 97 procent av alla andra fåglar på jorden så har andfågelhanar kukar. De sätter inte bara ihop kloakerna med honorna i en slags underlivskyss. De penetrerar. Det verkar som om de andra fåglarnas penisar uppstår

i embryot men sedan av någon anledning tillbakabildas innan äggen kläcks.

Fockanden

 Det går inget vidare för Miljöpartiet just nu. De har på bara några dagar blivit en minister, en kandidat till partistyrelsen och en planeringschef kortare. Precis som Sverigedemokraterna ­brukar agera när deras toppnamn gör bort sig, så spelar MP oförstående och skyller på andra.

avRobert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM