Mejla

Lena Mellin

Det måste ta slut – innan det blir Big Brother

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Det kan inte hålla på så här längre.

Dokusåpan Svenska Akademien måste få ett slut.

Den skämmer ut Sverige.

Risken är överhängande att uppgifterna i den här artikeln redan är föråldrade. Händelseutvecklingen i den svenska dokusåpan Svenska Akademien går nämligen så snabbt att om man för ett par minuter lämnar internet så ligger man genast efter.

Men en sak är säker. Det här måste få ett slut. Jag vet inte hur men ridån måste falla för det som redan kallats ett Shakespearedrama. Skälen är följande:

1. Kaoset i Akademien skämmer ut Sverige. Nobelpriset är det kändaste Sverige har. Nobelpriset i litteratur är det mest omtalade av Nobelprisen. Mottagaren av den årliga hedersbetygelsen utses av Svenska Akademien.

Nu visar det sig att detta prestigefyllda pris utses av ett gäng personer omognare än tonåringar. Vuxna som inte förmår att hantera konflikter.

Upphovet till den djupa schismen mellan Akademiens båda falanger kanske började långt före den så kallade Kulturprofilen.

Men den akuta krisen utlöstes av avslöjanden om honom. Han anklagas för sexuella trakasserier och övergrepp och för att ha tagit ut pengar ur en klubb som Akademin stött ekonomiskt. Profilen har nära band till akademiledamoten Katarina Frostenson.

Försök förklara för omvärlden att det är ett olösligt problem. Det går inte. Men varumärket Sverige skadas. Det är ohjälpligt.

2. Det skadar en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner. Akademien, som är kunglig, instiftades 1786 av Gustav III för ”svenska språkets renhet, styrka och höghet”. Valspråket är ”snille och smak”.

Men det kan inte vara det ledamoten Horace Engdal hade i åtanke när han skrev att man inte kan komma till någon annan slutsats ”än att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”. Knappast snillrikt. Inte så genialt heller.

Akademien delar, utöver Nobels litteraturpris, ut omkring 55 andra stipendier, ger ut Svenska Akademiens ordlista och ordbok. Det är en viktig institution i svenskt kulturliv. Men nu har ledamöterna själva inte bara dragit ett löjets skimmer över sig själva utan också allvarligt skadat Akademien själv.

3. Det smetar på kungen. Carl XVI Gustaf är Svenska Akademiens högste beskyddare. Han har fört samtal med avgångne ständige sekreteraren Sara Danius och den tillförordnade Anders Olsson.

”För ledamöter av Svenska Akademien måste ansvaret för institutionen alltid komma i första hand”, skrev kungen i ett uttalande i veckan.

Det kan man hålla med om. Men man kan också notera att kungen blivit en fredsmäklare mellan två falanger som inte alls vill sluta fred. Det är inte värdigt.

Men han har också i ett ovanligt initiativ gjort ett försök att reda upp situationen.

”Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde”, skrev han i samma uttalande.

Kungen litar alltså inte på att ledamöterna själva klarar att lösa krisen. Det verkar vara en välgrundad uppfattning.

4. Enskilda ledamöter förlorar anseende. Akademiens ledamöter tillhör Sveriges kulturelit. Men flera av dem uppför sig så att det enda man kommer att tänka på är Håkan Juholt-kaoset i Socialdemokraterna.

Det inger inte respekt. Inte alls.

5. Det får det politiska etablissemanget att tappa omdömet. Sara Danius bär ofta knytblus. För att stödja henne efter petningen ur Akademien startade uppropet #knytblusforsara.

Det har fått flera statsråd och andra höga företrädare för framför allt Socialdemokraterna att posera på bild i knytblus eller halsduk på sociala medier. Näringsminister Mikael Damberg och infrastrukturminister Tomas Eneroth, båda S, ser jättefåniga ut med sidenhalsdukar runt halsen. Kulturminister Alice Bah Kunke (MP) har också tagit ställning för Danius.

Det är dubbelfel. Ingen av dem har några djupare kunskaper om vad som tilldragit sig på Akademien. Men det är inte det allvarligaste.

Det riktigt kritiska är att de nedgraderar kaoset på Akademien till ett jippo, något löjeväckande som man kan driva med. Det är det inte, det här är allvar.

För en feministisk regering är det dessutom rent kontraproduktivt. Den akuta konflikten på Akademien har sitt ursprung i anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp. Det är också allvar, inte ett upptåg.

Dokusåpan Svenska Akademien måste få ett slut. Innan den når Big Brother-nivå.


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Över 100 forskare i upprop mot Svenska Akademien

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Svenska Akademien

Lena Mellin

Sara Danius

Katarina Frostenson

Carl XVI Gustaf