En häxjakt är precis vad Sverige behöver

KOLUMNISTER

Är jag ensam om att känna mig lite sugen på en omgång uppfriskande McCarthyism?

Jag tänker på den här listan som Säpo å ena sidan säger sig inte ha och å andra sidan säger att de inte tänker offentliggöra. Det lär vara en så där 50 namn på svenskar som misstänks ha lämnat information till östtyska säkerhetstjänsten, Stasi.

Om jag förstår saken rätt säger Säpo också, förutom att listan på sätt och vis inte finns, att en del av namnen på listan hamnat där av misstag. Och att de som inte hamnat där av misstag lämnade så oviktiga uppgifter till Stasi att det egentligen inte spelade någon roll. Och att det dessutom kunde vara ett hot mot rikets säkerhet att säga något om den oviktiga information och de oviktiga personer som står på listan. Som egentligen inte finns.

Säpos linje, även om den kanske inte är alldeles spikrak, kommer att välkomnas av varje kultur- och ledarskribent med anseende. För den fina, balanserade inställningen är förstås att det vore orimligt att inleda en vendetta mot gamla Stasi-agenter. Att det vore en barnslig förenkling av ett komplicerat historiskt skeende. Att vi inte ägnar oss åt något så vulgärt som antikommunistisk häxjakt i Sverige.

Men jag vet inte. Det finns trots allt ett bra motargument. Det låter så här, ungefär: varför inte?

Det har varit en lång och tråkig sommar. En och annan politisk nyhet har vi fått, men vem orkar hetsa upp sig över ytterligare en kullerbytta om fastighetsskatten? Vem fick ens färg på kinderna av att höra om ännu ett fuskande SSU-distrikt? Är det någon som överhuvudtaget bryr sig om att ett par moderater i Sundbyberg blivit sossar? Eller att statsministern, liksom varje inkännande politiker, såg till att bli fotograferad på Pridefestivalen?

Möjligen var det fler än jag som tyckte att statsministern gick över gränsen när han bestämde sig för att bära basebollmössa på de där bilderna. Men inte ens att vi har en statsminister som klär sig som en fjortonårig amerikan kan hålla blodtrycket uppe särskilt länge.

Så, som sagt, varför inte? Vore inte lite antikommunistisk häxjakt precis den friska nystart på hösten vi behöver?

Vi kan förresten börja med en gång, utan hjälp av Säpo: ni som svarar nej måste antas stå på den där listan, tills motsatsen är bevisad.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM