Mejla

Peter Kadhammar

Idiotiskt att Preem får bygga ut sitt oljeraffinaderi

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Preem i Lysekil.
Preem i Lysekil.

KOLUMNISTER

Vi säger att vi ska minska utsläppen av koldioxid i Sverige. Vi vill vara med och rädda planeten. Det är bråttom. Därför var det glädjande att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna kom överens om att det från 2030 inte längre ska vara tillåtet att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar.

Fantastiskt. En omvälvning.

Och samtidigt ska Preems stora oljeraffinaderi i Lysekil bygga ut. Företaget fick i november tillstånd av Mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Utsläppen från raffinaderiet i Lysekil kommer att fördubblas, från 1,7 miljoner ton koldioxid per år till 3,4.

Så blir fabriken i Lysekil den skitigaste i Sverige, den spyr ut avfallet som är vår tids ödesfråga.

Det är typiskt för vårt hycklande samhälle.

 

Å ena sidan goda intentioner. Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Flygskam är ett nytt ord. Den som flyger och skräpar ner ska skämmas.

Å andra sidan storkapitalet som vill bygga ut och göra fler och större affärer med varan som dödar planeten.

Jag skrev till regeringskansliet och frågade om Sveriges klimatpolitiska mål och åtaganden. Det kom ett snabbt och utförligt svar från miljöminister (än så länge) Isabella Lövins pressekreterare. Sverige har sedan 1 januari 2018 en klimatlag. Det finns ett klimatpolitiskt råd. Vi hedrar Parisavtalet. Allt är förträffligt.

Och nere vid Brofjorden ska Preem raffinera ännu mer olja.

 

Det mest fantastiska är inte hyckleriet. Fast hyckleri är nog fel ord. Det handlar om dubbla budskap som uttryck för vårt schizofrena samhälle.

Å ena sidan: Utsläppen av växthusgaser måste ner. Läget är akut. Civilisationen är i fara.

Å andra sidan: Vi har näringsfrihet. Preem är ett stort och viktigt företag. Tänk på arbetstillfällena i Lysekil. Och förresten säger företaget att ”redan i dag är våra raffinaderier 17 procent mer miljöeffektiva än genomsnittet i Europa gällande koldioxidutsläpp.”

Inte ens schizofrenin är det mest fantastiska.

 

Det är blandningen av det enormt stora, vår tids ödesfråga, och det bokstavligt talat otroligt lilla. En blick på Mark- och miljödomstolens beslut ger en känsla av att läsa en surrealistisk roman. Miljoner ton växthusgaser är inte domstolens område, det faller under handeln med utsläppsrätter i EU.

Domstolen bekymrar sig om fransfladdermusen, Myotis nattereri.

Den kan fara illa när Preem bygger ut raffinaderiet. Därför åläggs företaget att anlägga nya lövskogar där fladdermössen kan söka föda.

Domstolen glömmer heller inte blåsipporna. Preem får tillstånd att gräva upp de fridlysta blåsippor som behöver flyttas när raffinaderiet byggs ut.

– Antingen gör vi det, eller så gör någon annan det, säger Peter Abrahamsson, chef för Preem i Lysekil till tidningen Bohuslänningen om utbyggnaden.

Det är samma argument man kan höra från internationella vapenhandlare. Undrar hur det känns att gå till jobbet med den inställningen. Det här är skämmigt. Men gör inte jag det, gör någon annan det.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

LÄS VIDARE

Luften går ur Åkesson när han pratar om vädret

ÄMNEN I ARTIKELN

Lysekil

Preem

Fossila bränslen

Koldioxid

Antropocen

Mark- och miljödomstolen

Klimathotet