Våren är här – men vad är det med folk?

KOLUMNISTER

Våren brakar loss och plötsligt är allt så fantastiskt att skåda.

Vi har sannerligen underbara dagar framför oss. Vår bästa tid är nu.

Jag njuter mig fram genom skogen. Femman i Skatås är en sagolikt vacker sträcka, trots att den går rakt över en kulle som egentligen är en gammal soptipp från den tid då vi trodde att det räckte med att gömma skräpet. Backen upp är brant men sen går det utför. Så även för mänskligheten.

En biff med suspekt yttre ser helt malplacerad ut i löpslingan. Det är uppenbart att han aldrig ens övervägt att motionera för egen del.

Han håller i ett koppel som leder till en hund, en sån där kortvuxen best. En kamphund.

Instinktivt viker jag åt sidan i spåret. Man vet aldrig. Sådan hund, sådan husse.

Biffen rycker i kopplet. Hunden flämtar. Hunden kämpar sig uppför backen som är mitt sköna nedförslut.

Från hundens nacke hänger en konstruktion med ett halvdussin grova kedjor som släpar i ett långt tåg efter den stackars jycken.

Fyra-fem meter järnskrot drar djupa spår i gruset. Biffen rycker. Doggen drar. Kedjorna rasslar.

På väg nedför backen känner jag hur vårglädjen grumlas.

Vilken jävla idiot.

Vad är det med folk?

Inne på Konsum kör de det klassiska konflikttricket och öppnar en kassa till. Ni vet vad som händer. De som står sist blir plötsligt först. For the times are a-changing.

Den gamla sortens körespekt finns inte längre. Vad är det med folk? Och de som orkar ställa till en scen är lika jobbiga som smitarna. Varför kan vi inte bara vara vänner?

Vad är det med folk?

Gaddafi dödar sina egna medborgare i tusental men den största krisen i Sverige består i att Spotify begränsar gratislyssnandet och bestraffas med en tsunami av otidigheter från bortskämda små kravmaskiner. Vad är det med folk?

En förening för unga muslimer i Göteborg bjuder in en brittisk imam för att prata om islamofobi men flippar ur när imamens medeltida värderingar ifrågasätts (med till exempel dödsstraff för homosexuella). Journalister hindras att bevaka mötet, och i P1 sitter föreningens ledare och läxar upp programledarna med hög röst. Tycker han att de underlättar för vanliga svenskar att respektera religionens ytterligheter?

Vad är det med folk?

Som låter sig förnedras i ”Big brother”-huset. Som tittar på skiten. I stället för att vara ute och uppleva den fantastiska våren.

ARTIKELN HANDLAR OM