Så ska hon räddas

KOLUMNISTER

Massiv kampanj för att ha Billström kvar i Stadshuset

Foto: IFRÅGASATT BORGARRÅD En stark falang, främst från den fackliga grenen, jobbar för att peta Annika Billström från finansborgarrådsposten. Men nu har en massiv kampanj inletts till stöd för henne.

Operation ”Rädda Annika Billström” har inletts.

En stark kvinnofalang kämpar för att hon ska överleva som finansborgarråd (s).

Striderna i Stockholms arbetarkommun är aldrig lätta att förstå. Det är en soppa av personliga konflikter och bindningar. Kombinerad med en falangstrid mellan partiets fackliga och politiska gren.

Klart är dock att finansborgarrådet Annika Billström, som vann valet i Stockholm 2002, är starkt ifrågasatt. En stark falang, främst från den fackliga grenen, jobbar för att stjälpa henne från posten. En förtroendeomröstning var ytterst nära i helgen när fullmäktigegruppens styrelse sammanträdde.

Krav på offentligt stöd

Men nu har operation ”Rädda Annika Billström” inletts. Och den är massiv.

I dag sammanträder socialdemokraternas innersta cirkel, verkställande utskottet. Där kommer krav att resas på att partitoppen offentligt ger Annika Billström sitt stöd.

Partiledningen har hittills inte velat ta i den heta Billströmpotatisen, utan hänvisat till att konflikten måste lösas lokalt. Men nu vill man alltså att antingen Göran Persson eller partisekreterare Marita Ulvskog backar upp finansborgarrådet.

Het fråga på årsmötet

I dag inleds också Stockholms arbetarekommuns tre dagar långa årsmöte. Billströms framtid väntas bli en het fråga - men kanske inte i talarstolen. Korridormygel är arbetarekommunens specialitet.

En namninsamling till stöd för Annika Billström cirkulerar, ”hon är socialdemokraternas i Stockholm bästa företrädare”.

Bland dem som hittills skrivit på finns Nalin Pekgul, ordförande i s-kvinnorna, Ilmar Reepalu, ordförande i Kommunförbundet och Niklas Nordström, tidigare SSU-ordförande och kommunalråd i Nacka.

Annika Billströms anhängare använder sig också av rädslan för Gudrun Schyman. Om inte partiet backar upp sin främsta kvinnliga företrädare i Sveriges största kommun lämnas fältet fritt för feministpartiet, resonerar de.

Annika Billström anklagas för att isolera sig, att driva igenom frågor innan hon hunnit förankra dem och att omge sig med fel folk.

Mats Hulth hoppar av

Bland dem som stred för att Annika Billström skulle bli s-ledare i Stadshuset fanns företrädaren Mats Hulth och landstingsrådet Dag Larsson. Åtminstone den senare har ändrat uppfattning.

Mats Hulth, nu vd i arbetsgivarorganisationen SHR, skulle ha återvänt till politiken i helgen. Han föreslogs leda det mäktiga valutskottet, som bland annat utformar valsedlarna. Men efter bråket om Annika Billström hoppar han nu av.

Här är några av dem som stödjer henne

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM