Mejla

Linnéa Claeson

Dagen ”Inte alla män”-debatten dog för alltid

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För några dagar sedan samlades kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp eller trakasserier under hashtagen ”metoo” på sociala medier.

Det här var dagen ”Inte alla män”- debatten dog för alltid.
Nästa gång en kvinna skriver om vad män har gjort mot henne så kan du inte börja prata om dig själv och att säga att du minsann inte är sådan.

Du måste hjälpa till att göra den här världen till en bättre plats. Om män ständigt pekar på andra män kommer förändringen att utebli.
Den natten låg jag vaken och läste varenda berättelse. Kvinnor delade historier ur sina liv i form av tidslinjer, från barnsben till pension. Tidslinjer av sexuellt våld. Jag blev spyfärdig när jag bläddrade genom mitt Facebookflöde – det var så vidrigt. Ändå kunde jag inte sluta läsa. Vartenda inlägg handlade om en kvinna som berättade om det sexuella våld hon upplevt.
Vartenda inlägg.

Nu söker jag ord. Ord för att visa på allvaret och för att engagera fler till att börja agera.
Meningar som ska porträttera den fruktansvärda sorg jag känner när jag läser.
Jag blev så jävla ledsen. Nu när jag tänker på det blir jag också förbannad och trött. Nej, förbannad räcker inte. Jag blir fullkomligt jävla rasande och vill skrika och slåss!
Jag vill stå framför män som våldtagit sina flickvänner och skrika att de aldrig mer ska röra henne medan spott flyger ur munnen på mig.
Jag vill ta varenda tjej som går hem i mörkret i handen och följa henne så hon slipper vara rädd.
Jag vill slå bort händerna som killgänget har under kläderna på en full tjej som ligger utslagen i ett rum på en fest.
Jag vill stå utanför riksdagen med alla mina systrar tills makthavarna lägger tillräckliga resurser på att utreda sexualbrott snabbt och ordentligt. Även de brott som sker på internet.

Jag vill att män slutar våldta kvinnor.
Jag vill att män slutar våldta kvinnor.
Jag vill att män slutar våldta kvinnor.

Slutar dra sexistiska skämt, slå sina fruar, försöka tjata till sig sex, tafsa i skolan, ofreda på festivaler, dansgolv, bussar och i taxibilar. Tills detta slutat vill jag ha polisanmälningar, åtal, förundersökningar, rättegångar och fällande domar.
Jag tycker det är fruktansvärt att tjejer kallas lögnare eftersom killen verkar vara en ”schysst kille”. ”En riktig man” som aldrig skulle göra något sånt. Som att våldtäktsmän inte vore riktiga män, med riktiga liv och riktiga relationer. Riktiga män har våldtagit riktiga kvinnor i alla tider. Punkt.

Tillsammans med raseriet kom dock även styrkan av det otroliga systerskapet som jag kände av alla modiga kvinnor som vågade bryta tystnaden. I det växte en känsla av att nu får det fan vara nog. Vi tänker inte vara tysta. Vi tänker inte ta den här skiten längre. Vi ska anmäla, vi ska försvara oss, vi ska debattera, skrika, skriva, slåss och kriga.
Ingenting ska mörkas och det här är inte offrets ansvar. Aldrig vill jag höra någon säga igen att ”alla har vetat om det här” och ”hela branschen har hört talas om hans trakasserier”.
Varför har då alla hållit käft? Var finns civilkuraget? Att stå upp för någon annan och göra det som är rätt?
Fråga dig själv om du vill hjälpa till att förändra till det bättre, eller om du vill vara ännu en person som bara står och tittar på och därav är en del av problemet.

Jag känner ingen kvinna som inte blivit utsatt för någon form av sexuellt våld. Det är så sjukt att jag måste skriva det igen för att försöka ta in det. Jag känner ingen kvinna som inte blivit utsatt för någon form av sexuellt våld. Om inte det räcker för att du som man ska känna att det är dags att börja engagera dig för kvinnor rättigheter så vet jag inte vad det ska till.

Vad ska män göra för att engagera sig och ta ställning:
1. Börja med dig själv och rannsaka dig själv och den sexism du gett upphov till.
2. Säg ifrån när män uppvisar sexism.
3. Uppfostra din son och vifta inte bort hans oacceptabla beteenden med ”det är så pojkar är”.
4. Kalla dig feminist för att visa att du anser att kvinnor och män är lika mycket värda.
6. Bli medlem i någon förening exempelvis MÄN för Jämställdhet.

Att visa civilkurage är inte att bara tycka sexuellt våld är skit – AGERA! Vi behöver dig.

Det här är det enda och det sista jag har att säga till ”inte alla män”-männen:
Jag älskar män. Män som står upp. Om jag exempelvis berättar att män står för 98% av alla sexuella övergrepp så betyder inte det att jag tror ALLA män är våldtäktsmän. Då hade jag skrivit ALLA män. Varje dag, världen över så utsätts kvinnor för trakasserier, övergrepp och våld av män enbart för att de är kvinnor. Om du tänker ”vänta nu här, jag är inte som den här hemska mannen hon beskriver” så vill jag att du, istället för att skriva inte alla män, skärper till dig. KVINNOR DÖR! Vi har uppenbarligen inte tid med det där så hjälp till istället.

Med detta vill jag parkera ”Inte alla män”-debatten för all evig tid då vi nu kan utgå från att alla vet att inte alla män är sexualförbrytare. Det anstår mig inte att svara på fler intervjufrågor om det är så att jag hatar alla män för att jag är feminist. Bra.
Avklarat. Slutdiskuterat. Nu måste vi fokusera på att lösa problemet för medan vi har tjafsat om detta har kvinnor mördats och våldtagits.
”If you are not angry, you are not paying attention.”

Publisert:

LÄS VIDARE