Mejla

Lena Mellin

Partierna serverar sina favoriträtter

Gott och blandat i statens budget – men helt utan skärpa

KOLUMNISTER

Man kan kalla den gott och blandat. Eller varken hackad eller malen.

Nästa års statsbudget är ett smörgåsbord med regeringens, Annie Lööfs och Nyamko Sabunis favoriträtter.

Efter veckor av presentationer av olika delar av statsbudgeten, de sista så sent som i går, presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) i  dag både helheten och sin syn på hur den ekonomiska framtiden ser ut för Sverige.

Att säga att budgeten är stringent och med tydliga mål vore att ta i. Det beror på Januariavtalet.

När regeringens båda partier, S och MP, i januari kom överens om ett budgetsamarbete med Centern och Liberalerna satte det inte bara stopp för den mer än fyra månader långa regeringsbildningen. Det inledde också en ny era i svensk politik.

Det borgerliga samarbetet, Alliansen, var slaget i spillror. I stället skulle landet regeras av en socialdemokratisk statsminister med stöd av två borgerliga partier och i koalition med ett parti på politikens vänstra planhalva.

Förutsättningen för det omaka samarbetet var att Liberalerna och Centern fick genomslag för vissa av sina hjärtefrågor, vissa som de inte ens kunnat förverkliga under de åtta åren med Alliansen.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson.

Foto: Lotte Fernvall

Dagens budgetförslag kommer att klubbas i riksdagen om inte Vänsterpartiet, mot förmodan, lierar sig med M, KD och SD. Förslagen i det kommer alltså att förverkligas.

I dragkampen om pengarna kommer alla fyra partier att utropa sig till vinnare. Det är ingen lögn, alla har fått gehör för några av sina hjärtefrågor. Men myntets baksida är alltså bristen på stringens. För väljarna blir det oklart vad som är viktigast vid sidan om makten själv.
 

Här är några av rätterna på budgetbordet – nämligen partiernas egna favoriträtter.

Avskaffad värnskatt. Alliansen gick till val på att slopa värnskatten, en extra statlig inkomstskatt på fem procent för personer som tjänar mer än 60 000 kronor i månaden.

Men Alliansen genomförde aldrig skattesänkningen för höginkomsttagarna. Liberalerna har fortsatt driva frågan med emfas, de kallar det en skatt på högre utbildning, och från nästa år får de som de vill. Den slopas av en socialdemokratisk statsminister som under hela valrörelsen förra året hävdade att han var emot skattesänkningar. Flexibilitet kallas sådant.

Kostnad: 6,1 miljarder.

 
Sänkt skatt på landsbygden. I genomsnitt sänks skatten nästa år med 137 kronor per person för personer som bor i 80 glesbygdskommuner, framför allt i Norrlands inland.

Annie Lööf lovade visserligen en större sänkning i sitt tal i Almedalen i somras men fick bara gehör för en mer begränsad sänkning.

Kostnad: 1,4 miljarder. Till det ska läggas andra satsningar på landsbygden för 800 miljoner.

 

Utvecklingstid. Med start tidigast i oktober nästa år ska man kunna få ledigt från jobbet för att utveckla sig. Förutsättningen är att arbetsgivaren erbjuds en vikarie genom Arbetsförmedlingen. Betalning kommer att utgå, oklart just nu hur mycket.

Avsikten är att man ska utveckla sig för ett nytt jobb eller för att hänga med bättre i sitt gamla.

För idén står Miljöpartiet som för 20 år sedan fick gehör för en snarlik konstruktion, friåret.

Kostnad i år: Omkring 220 miljoner.

 

Jobbpaket. Det är kanske Socialdemokraternas största avtryck i budgeten, 1,3 miljarder för att öka chanserna att få jobb för dem som har en svag ställning på arbetsmarknaden och förbättra integrationen.

I övrigt märks bland annat en skatt på platskassar, tre kronor per påse, som införs 1 maj nästa år. Den ska ge statskassan omkring 2,8 miljarder.

Dessutom sänks inkomstskatten för pensionärer och garantipensionen, den lägsta pensionen, höjs. Bland mycket annat.

PODD Lena Mellin om årets budget
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.


LÄS MER OM STATSBUDGETEN 2020


Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Statsbudgeten

Januariavtalet (JA)

Magdalena Andersson

Lena Mellin