Mejla

Wolfgang Hansson

Nya bevis mot Trump – men spelar det någon roll?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Nya besvärande bevis har dykt upp mot president Trump inför riksrättsrättegången.

Frågan är dock om det spelar någon roll.

Nästan alla republikanska senatorer verkar ha bestämt sig för att fria presidenten oavsett vad som kommer fram.

Lägg namnet Lev Parnas på minnet.

Han är det senaste vittnet som förstärker bilden av att president Trumps enda syfte med att hålla inne militärt stöd till Ukraina var att gynna sina egna chanser att bli återvald 2020.

Parnas, född i Ukraina, fungerade som springpojke åt president Trumps personlige advokat Rudy Giuliani när denne ville få till ett möte med Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj i syfte att pressa honom att offentligt tillkännage att han tänkte starta en utredning mot Joe Bidens son, Hunter Biden.

En odaterad bild på Donald Trump och Lev Parnas.

Parnas har efter att ha varit väldigt ovillig att samarbeta med kongressen plötsligt börjat lämna ifrån sig dokument för att rädda sitt eget skinn. Av samma skäl har han också gett intervjuer till flera medier där han hävdar att president Trump visste allt om hans aktiviteter i Ukraina. Han greps när han försökte fly från USA och riskerar ett långt fängelsestraff.

Trots att det finns många bilder på Parnas och Trump ihop hävdar presidenten att han inte känner honom. Giuliani, som är gudfar till Parnas barn, kallar sin forne medarbetare för vanelögnare.

Rudy Giuliani tillsammans med Lev Parnas.

Bland dokumenten finns ett brev från Rudy Giuliani där han begär ett möte med Zelenskyj och där det framgår väldigt tydligt att han agerade i kapacitet av Trumps personliga advokat. Vilket gör att Trumps förklaring att han ville undersöka korruption allmänt i Ukraina klingar alltmer falsk.

Bröt mot lagen

När detta läggs till de tidigare vittnesmålen inför kongressen blir bilden allt tydligare av en president som försöker få hjälp av en främmande makt, Ukraina, för att gräva fram skit om sin främsta politiska motståndare i presidentvalet i november.

Lägg till det att kongressens oberoende tillsynsmyndighet i går slog fast att Trump bröt mot lagen när han höll inne med de fyra miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina som kongressen beslutat skulle utbetalas.

Trump borde vara rätt nervös inför rättegången. Men än finns inga tecken på det. Han vet att de republikanska senatorerna kommer att rösta för att han frias nästan oavsett vad som kan komma fram under rättegången.

Partiet skulle riskera att förlora presidentmakten i årets val om Trump fälls.

Men det finns en osäkerhetsfaktor inför rättegången som formellt inleddes i går men som i praktiken startar först på tisdag. Fortfarande bråkar demokrater och republikaner om vilka regler som ska gälla under rättegången. Den viktigaste olösta frågan är om vittnen kommer att få kallas eller inte.

Demokraterna vill att personer med direkt kännedom om hur diskussionerna gick i Vita huset när beslutet om att stoppa den militära hjälpen till Ukraina fattades, ska få vittna. Däribland Trumps dåvarande nationella säkerhetsrådgivare John Bolton. Bolton har sagt att han är villig att vittna.

Vittnen eller inte?

Republikanerna och presidenten vill ha en så snabb rättegång som möjligt. Helst utan några vittnesförhör överhuvudtaget.

Demokraterna har dock lyckats övertala tre republikanska senatorer att rösta för att tillåta vittnen. Lyckas de förmå en senator till så kan de driva igenom vittnesförhör.

Då kommer dock republikanerna att kräva att de och presidenten ska få kalla vittnen som de önskar förhöra. En sådan person är Hunter Biden, som sitter i styrelsen för det ukrainska energibolaget Burisma.

Hunter Biden.

Något demokraterna vill undvika eftersom fokus då istället hamnar på om Hunter Biden fått det lukrativa uppdraget i Burismas styrelse bara för att han är son till Joe Biden.

Ännu mindre vill man riskera att Joe Biden tvingas vittna samtidigt som han ska kampanja inför de viktiga första demokratiska primärvalen i Iowa och New Hampshire.

Vittnesförhör är i dagsläget det enda som skulle kunna förändra den förväntade dynamiken i riksrättsrättegången. Om de tv-sända vittnesmålen får Trumps skuld att framstå som solklar kan det bli svårt för senatorerna att blunda för fakta. En tredjedel av dem ska trots allt väljas om i november.

Men med tanke på hur polariserad den politiska stämningen är kan man inte vara säker på att det finns någonting som kan få republikanerna att rösta för att fälla Trump.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Advokaten om Trump: ”Han visste precis vad som pågick”

ÄMNEN I ARTIKELN

Riksrätt mot Donald Trump

Amerikansk politik

Donald Trump

Rudy Giuliani

Joe Biden

John Bolton

Lev Parnas