Lena Mellin

Eliasson fick sparken – på ett snyggt sätt

Men han ber att få ett nytt jobb

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Meningen var att det skulle verka som Dan Eliasson gick frivilligt från sitt toppjobb på MSB efter den kritiserade julresan till Kanarieöarna.

Men det gjorde han inte.

Nu vill han bli omplacerad.

Dan Eliasson hade inte mycket att välja på efter sin resa till Gran Canaria över jul- och nyårshelgerna.

Antingen fick han gå frivilligt. Eller så skulle han få sparken som chef för krisberedskapsmyndigheten MSB.

Det blev något mitt emellan.​ Avsked på grått papper. Kamouflerat till en frivillig uppsägning.

 

Ett par dagar efter MSB skickade ut ett sms till alla svenska mobilabonnenter flög Dan Eliasson, tvärt emot de instruktioner hans egen myndighet skickat ut information om, till Kanarieöarna för att hälsa på sin dotter över jul. Han kallade själv resan för ”nödvändig”.

I samma ögonblick som han sade det beseglades hans öde. Ingenting som hittills framkommit talar för att resan var det minsta nödvändig.

Han förklarade också att han redan avstått från många resor under coronaåret 2020, och, underförstått, var värd den här julresan. Det var nästan ännu dummare. Vem har inte avstått från massor av saker man velat göra sedan coronautbrottet?

 

Pressmeddelandet från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är mycket genomtänkt formulerat. Men den som är insatt i svensk kremlologi genomskådar ganska snabbt vad som står där.

Enligt meddelandet gör Eliasson bedömningen att han har svårt att fullfölja sitt viktiga uppdrag på ett bra sätt efter uppståndelsen kring julresan.​

Inrikesminister Mikael Damberg (S), Eliassons chef, visade enligt texten ”förståelse” för det och ”delar bedömningen”.

Kort sagt: Eliasson fick sparken efter mötet med Damberg under trettondagen.

 

Men för att mildra förnedringen sägs att Eliasson själv ”begärt att få lämna uppdraget som generaldirektör för MSB”. Alltså, initiativet ska ha kommit från Eliassons själv. Det är ett sätt att få alltihop att verka mer tilltalande, mindre brutalt, för den avgående MSB-chefen.

Men Eliasson har inga planer på att gå ut i arbetslöshet. Han började som chef för MSB i mars för snart tre år sedan och ber därför nu om ett nytt uppdrag. ”Eliasson (har) i dag bett om förflyttning från sitt jobb som myndighetschef”.

Dan Eliasson, som fyller 60 i år, har ett förordnande som löper ut först den sista december nästa år. Tills dess står han alltså på statens lönelista, om han inte får ett nytt jobb hos en annan arbetsgivare under tiden.

Åtminstone till en början, men kanske hela den tid som återstår av förordnandet, hamnar Eliasson på den så kallade ”elefantkyrkogården” i regeringskansliet. Där sitter höga statliga chefer utan specificerade arbetsuppgifter tills deras förordnande löper ut. Ofta ingår dock kortare utredningsuppdrag.

 

För framför allt statsminister Stefan Löfven (S), men också justitieminister Morgan Johansson (S), kommer kritikstormen mot MSB-chefen nästan som gudasänd.

Löfven har predikat hela hösten att vi ska följa råd, rekommendationer och restriktioner. Han har bannat oss för att slarva.

Men så fångades han på bild i ett av de köpcentra som han själv utmålat som en av de smitthärdar som ska undvikas – till varje pris.

Johansson gav sig ut i mellandagsrean och köade utanför en av hemstaden Lunds största köpcentra. Han hade visserligen inte själv utfärdat bannbullor mot reor och köpcentra. Men han är den till tjänsteåren äldste ministern och borde veta bättre än att strunta i det den, regeringen alltså, inskärpt ska gälla.

Men med Dan Eliassons Kanarieresa hamnade deras agerande i bakvattnet. En syndabock dök upp och är nu utsedd. Bekvämt.

Den avgående MSB-chefen kallar sitt arbete viktigt. Det är det. Men svensk statsförvaltning klarar sig utan honom.

En tillförordnad chef kommer att utses av regeringen inom kort. Kanske redan under torsdagen. Regeringen kan därmed lägga några stormiga dagar till handlingarna.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Dan Eliasson.
Dan Eliasson.
Publisert:

LÄS VIDARE