Mejla

Jan Guillou

Nästa gång kan mobben vara ute efter din favorit

Riksdagsmannen Hanif Bali (M)
Riksdagsmannen Hanif Bali (M)

KOLUMNISTER

Ingenting kan förefalla lättare än att yla med vargarna när någon riktigt obehaglig politiker hamnar i medialt gatlopp. Och få situationer kräver att man håller huvudet så kallt som då.

Kanske hjälper det åtminstone något om man själv sprungit det där gatloppet mellan dubbla led av skadeglada journalister.

Få politiker i Sverige förefaller mig lika genuint osympatiska som riksdagsmannen Hanif Bali (M). Det finns självklart än värre rasister och än mer grobianartade politiker bland Sverigedemokraterna. Men Hanif Bali är medlem i Moderaterna och gör alltså anspråk på att tillhöra den demokratiska högern fast han skriver som, och låter som, en SD:are. Vilket gett honom en större nätpublik, och såvitt känt en mycket mer uppskattande publik, än hela det moderata partiet.

 

Den outtalade överenskommelsen mellan Bali och hans parti tycks alltså vara att hålla den värsta mobben på gott humör och visa att även den mest intensive utlännings-, journalist-, vänster-, kvinno- och böghatare tryggt kan rösta på Moderaterna. Partiet överser med alla dessa förlöpningar enligt den kända politiska principen att somliga har man hellre inne i tältet, så att de kan pissa utåt, än att de står där ute och pissar in. Hans politiska uppdrag är alltså bland det mest föraktliga man kan hitta i den yrkeskåren.

Vilket inte vill säga lite.

Men nu har han, kanske inte helt oväntat, blivit metooad, händelsevis just när partiet ska sätta samman sina nomineringslistor inför nästa riksdagsval. Det kan alltså, precis som han säger själv, vara frågan om en komplott. Alla moderater kan inte rimligtvis älska partiets mest energiske dyngspridare på sisådär 150 år. Och ingen anständig moderat kan känna stolthet inför hans politiska gärning.

Så ja, man behöver inte vara överdrivet konspiratorisk för att tänka att någon eller några riktar det för politikerkarriärer mest förödande vapnet mot honom, skvaller om sexövergrepp i en eller annan form. För även om Bali undgår åtal, vilket just nu förefaller som mest troligt, så kan likväl det kända psykologiska fenomenet ”ingen rök utan eld” döda hans politiska framtid.

 

Den anklagelse som konkret framförs mot Bali är ett ganska nytt sexualbrott som kallas utnyttjande av barn för sexuell posering, eller mer precist, ”försök” till ett sådant brott.

Konkret bevisning, det vill säga existerande bilder av det slaget, har nämligen inte framkommit.

Flickan som anklagar Bali är en 16- eller 17-årig MUF-medlem som träder fram i en intervju i HD-Sydsvenskan och hävdar att ”han började långsamt och på ett manipulativt sätt försöka få mej att göra saker som jag inte var helt bekväm med”.

Återigen läge att hålla huvudet kallt. Kvinnor, unga eller gamla, som framför sexanklagelser måste alltid bemötas med seriös respekt.

Det är dock fullt tillåtet att påpeka att de ”saker” som den då 16-åriga flickan talar om aldrig tycks ha inträffat. Eventuellt slipprigt tal är knappast brottsligt och i vart fall svårt att bevisa utan bandinspelning. Anklagelsen håller inte.

Det gör inte Balis försvar heller. Hans låt vara korta mellanhavande med flickan för något år sen förefaller onekligen gåtfullt och hans tal om att han har ”bevis” – dock hemliga – för sin oskuld saknar just nu trovärdighet.

Konkret gäller ju anklagelsen ”försök” att få sig tillsänt bilder med erotiskt innehåll.

Existerande bilder vore bevis, till Balis nackdel. Avsaknaden av bilder bevisar ingenting. Men det är inte heller Bali som har bevisbördan.

 

Särskilda åklagarkammaren, som utreder anklagelser mot bland annat riksdagsledamöter inledde förra året 22 sådana förundersökningar, alla lades ned. Just nu talar allt hittills känt för att förundersökningen mot Bali också kommer att sluta på det viset. Och i så fall är Bali oskyldig i lagens mening. Vilket sannerligen inte utesluter möjligheten att han är oskyldig också i skvallermening.

Jag önskar honom förstås allt ont för drängtjänsten åt den sverigedemokratiska mobben.

Men jag önskar ingen man eller kvinna den fasansfulla politiska död som den svenska lynchjustisen bevisligen kan åstadkomma.

Nästa gång kanske mobben är ute efter din favoritpolitiker. Tänk på det.

 


För övrigt anser jag att…

  • … det var på tiden att Socialdemokraterna gav sig på den antidemokratiska marknadsskolan. Då kan det bli åtminstone lite socialdemokratisk politik i valrörelsen.
  • … Bokmässan i Göteborg beslutsamt fortsätter att undergräva sig själv. Förra gången genom att låta ”säkerhetsvakter” beslagta förlagens vinförråd. I år genom att försöka kräva tusen kronor i inträde för förlagsmedarbetare som kommit för att arbeta på mässan.

Av: 

Jan Guillou

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför kan vi vara på väg mot en katastrof

ÄMNEN I ARTIKELN

Hanif Bali

Moderaterna

Sverigedemokraterna