Mejla

Lena Mellin

Lena Mellin: De befinner sig ljusår från sina väljare

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverigedemokraternas väljare är arbetslösa, låginkomsttagare och lågutbildade.

Men partiledningen tillhör eliten med livvakter och inkomster i miljonklassen.

Går det i längden ihop?

Lena Mellin.
Lena Mellin.

Den som tror att ”de fyras gäng” eller ”fantastiska fyran” liknar Sverigedemokraternas väljarkår har helt fel.

Enligt en undersökning gjord av statsvetare vid Göteborgs universitet klassificerar sig en majoritet av Sverigedemokraternas väljare som ”arbetare”. Andelen LO-medlemmar är lika stor som bland S-väljarna, en överrepresentation med 17 procentenheter jämfört med hela befolkningen.Sverigedemokraterna är också överrepresenterade bland dem som är arbetslösa, uppvuxna på landet och sysselsätts av Arbetsförmedlingen.

Men Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Richard Jomshof och Björn Söder befinner sig ljusår från sina väljare. Inte åsiktsmässigt, men socioekonomiskt och ekonomiskt.

De träffades när de pluggade i Lund. Karlsson och Åkesson läste statskunskap, Söder skulle bli civilingenjör och Jomshof pluggade vidare som lärare. I dag sitter alla i riksdagen vilket redan det placerar dem i ett elitskikt. De är ledamöter av Sveriges högsta beslutande församling med de privilegier det för med sig.

Fick skjuts av Säpo till Systembolaget

Hotbilden mot SD-ledamöterna gör att de ofta, eller som i Jimmie Åkessons fall alltid, har livvakter från Säpo och skjutsas till och från sina engagemang i säkerhetspolisens bilar. Under Almedalsveckan 2011 fick exempelvis riksdagsledamoten Kent Ekeroth skjuts av Säpo när han skulle handla på Systembolaget.

Kanske inte så konstigt, är man som Ekeroth ett skyddsobjekt så är man, även när målet är flaskor från Systemet. Men de SD-väljare som har hjälp av betald chaufför när de ska till bolaget är sannolikt lätt räknade.

Tjänade över en miljon 2011

Både Jimmie Åkesson och Björn Söder tjänade förra året över en miljon kronor efter avdrag. Mattias Karlsson och Richard Jomshof fick nöja sig med drygt 800 000 kronor. Det placerar dem även i en ekonomisk elitklass.

0,6 procent av befolkningen, eller 44 000 personer, hade enligt Skatteverkets färskaste statistik som är från 2009, en taxerad inkomst över en miljon. 382 000 personer, eller 5,1 procent, hade en taxerad inkomst som var högre än en halv miljon kronor.

Enligt 2010 års valundersökning ökade stödet för Sverigedemokraterna bland företagare, studenter, låginkomsttagare, lågutbildade, arbetare och arbetslösa. De senare tillhör partiets kärnväljare.

Identifikation är viktig i politiken. I förra presidentvalet röstade exempelvis 98 procent av USA:s svarta på Barack Obama.

Men Sverigedemokraternas ledning befinner sig ljusår från sina väljare. Det kan bli problem.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN