Mejla

Lena Mellin

”Är det pengarna som förenar dem?”

Det blir nästan roligt när forna meningsmotståndare gräver ner stridsyxan och förenas på lobbyfirmorna.

När trion från Aftonbladet vill ha en ny lag tas de emot av en exminister från alliansen och en som var politiskt anställd under S-regeringen.

Är det pengarna som förenar?

Den som påstår att den kan garantera att riks­dagen klubbar igenom en ny lag ljuger. Så går det inte till i Sverige.

Följaktligen säger inte förra riksdagsledamoten Christine Jönsson att hon säljer en ny lag när hon för 50 000 kronor erbjuder sig att hjälpa Aftonbladets reportrar, alias ägaren till asylboenden Hans Peterson. Hon säger att hon kan ”möjliggöra en utredning inför kommande lagförslag”.
 

Redan det är kvalificerat nonsens. Det är fantastiskt svårt att få till en statlig utredning. Utan att sitta i regeringen eller tillhöra det högsta tjänstemannaskiktet i regeringskansliet skulle jag vilja säga att det är i det närmaste omöjligt. Och skulle utredningen mot förmodan komma till stånd är det inte alls säkert att dess lagförslag får riksdagens godkännande.

Inte heller förre försvarsministern Sten Tolgfors säger att han kan ordna en ny lag trots att det är det Hans Peterson uttryckligen vill ha.

Tolgfors svarar på frågan genom att erbjuda ett möte och skriver att ”det är ibland en lagstiftningsfråga, men ibland kan det vara fråga om en certifiering på frivillig grund eller en fråga om upphandlingsregler och rutiner.”

Hans Peterson vill ha en lag, Tolgfors skriver i stället att det kan finnas olika vägar att gå för att uppnå det Peterson vill ha, certifiering av asylboenden som klarar vissa kvalitetskrav. Exempelvis kan en branschorganisation göra det, ungefär som hotell- och restaurangnäringen gjort.

Peterson och Tolgfors, och för all del även Jönsson, talar inte samma språk och därför säger de inte rakt ut att de med stor sannolikhet inte kan erbjuda det Peterson vill ha.

Men de vill inte heller mista en kund. Därför svarar de luddigt. De vill nämligen fortfarande att han ska betala.
 

Är det fel att vara luddig? Ja, nästan alltid. Luddighet lurar människor och jag skulle vilja säga att Hans Peterson är på väg att bli ordentligt dragen vid näsan om han tror att det är en ny lag han ska få. Det är osannolikt och tar dessutom så lång tid att han kanske inte ens längre driver asylboenden när lagförslaget mot förmodan skulle antas av riksdagen.

När Martin Sandgren jobbade på UD som politiskt sakkunnig och pressekreterare åt migrationsministern Barbro Holmberg (S) tror jag att han rutinmässigt tyckte att det mesta riksdagsledamoten Sten Tolgfors (M) gjorde var fel, helt galet, uppåt väggarna.
 

I den mån Tolgfors lade märke till Sandgren tyckte han säkert samma sak, att Sandgren per definition hade fel.

Men nu har de förenats på lobbyfirman Rud Pedersen och säljer påverkan tillsammans för väl tilltagna timpriser.

När goda vinster hägrar har många sköna och oväntade föreningar gjorts. Det här är ännu en.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM