Fyra fantasilösa val

Fantasi och lekfullhet är inget som präglar dagens socialdemokrater.

Fyra etniskt svenska 50-plussare? Upplysningsvis är det inte så Sverige ser ut.

Partisekreterare Lena Rådström Baastad har avslöjat Socialdemokraternas fyra vallokomotiv, alltså de sossar som ska vara mest synliga under valrörelsen.

De är, i åldersordning, finansminister Magdalena Andersson, 51, försvarsminister Peter Hultqvist, 59, statsminister Stefan Löfven, 60, och utrikesminister Margot Wallström, 63.

Habila val alla fyra. Säkra kort som kan sin sak. Men ack så förutsägbara.

Var finns fantasin? Var finns lekfullheten? Var finns de som bryter mönstret av halvgamla personer med etniskt svensk bakgrund? Svar: Inte på vallokomotivshimlen i alla fall.

Socialdemokraterna har visserligen en ålderstigen väljarkår, 57 procent har fyllt 50 jämfört med 48 procent av valmanskåren som helhet.

Men de har också en icke föraktlig andel av väljare som har sina rötter i andra länder än Sverige. De kan lätt uppfatta det som en snubba att ingen av dem finns representerade bland de socialdemokratiska vallokomotiven.

Så kan också de unga som trots allt tänker lägga sin röst på Socialdemokraterna uppfatta det. Räknas de inte i Sveriges största parti?

I förra valet röstade i och för sig bara fyra procent av dem mellan 18 och 21 år på Socialdemokraterna. Men får partiet inte upp den siffran kommer väljarna inom en inte alltför avlägsen framtid att dö ifrån dem.

Men i sin jakt på de försvunna sympatisörerna verkar Socialdemokraterna göra allt som står i deras makt för att locka tillbaka, eller behålla, åtminstone seniorerna.

Till saken hör att två av de fyra lokomotiven är de ministrar som svenska folket tycker gör det bästa jobbet i regeringen.

Aftonbladet frågar en gång om året väljarna vilket betyg de vill ge statsråden för deras arbetsinsatser. I den senaste mätningen, i december förra året, fick Peter Hultqvist betyget 3,5 och Margot Wallström 3,1. De toppade listan, Löfven och Andersson låg längre ner.

Socialdemokraterna skulle behöva företrädare som kan pigga upp folk och inte uppträder som om all världens elände tynger deras axlar. De skulle också behöva människor som kan tydliggöra politiken. Den är för närvarande höljd i dunkel.

In med Ardalan Shekarabi. Med Nalin Pekgul. Med Ann-Sofi ”Soffan” Hermansson. Och med andra av deras kaliber.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin