Mejla

Peter Kadhammar

Pengarna räckte inte till Hägglund

Publicerad:
Uppdaterad:
Alliansen pratar med sköterskor på äldreboendet Solskiftet.
Foto: Foto: ULF HÖJER
Alliansen pratar med sköterskor på äldreboendet Solskiftet.

Sundbyberg.

Strax före tio anlände Fredrik Reinfeldt med Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund i trossen. Den sistnämnde var moloken.

De gick fram till Ranveig Martinsen, chef på äldreboendet Solskiftet. Bakom Martinsen stod Melinda Forssell, politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen och kvinnan som arrangerar Reinfeldts besök i verkligheten.

I fredags, när de borgerliga enats om sitt ”välfärdspaket”, ringde Forssell runt till äldreboenden i Sundbyberg för att be om ett studiebesök. På måndag morgon. Med plats för presskonferens.

Samtidigt ringde Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius till Bo G Andersson, redaktör för DN Debatt, en sida även känd som Överhetens Anslagstavla.

Hon begärde utrymme i måndagstidningen för en debattartikel av alliansens ledare. Hon utlovade nyheter.

Artikeln levererades från statsrådsberedningen på söndagen och i går stod det på Dagens Nyheters förstasida: ”Nytt löfte om sänkt skatt för pensionärer”. Radion hakade förstås på.

Sålunda kunde en lycklig Reinfeldt, en lycklig Olofsson, en lycklig Björklund och en sorgsen Hägglund låta sig ledas till andra våningen på Solskiftet. En hop journalister traskade efter. Strax skulle de få ett pressmeddelande där regeringen lugnar landets gamla med ”tryggare vård och omsorg”.

Men först ville partiledarna avspänt över kaffe och äppelkaka tala äldrevård med Ranveig Martinsen och fyra sköterskor. Runt dem trängdes 24 journalister, fotografer, politiskt sakkunniga och pressekreterare.

Samtalet var så lössläppt det kan bli mellan främlingar inför publik och tevekameror.

– Den var jättegod, sa Reinfeldt om kakan. Och nyttig.

Det blida skämtet besvarades med ett nervöst skratt. HA HA HA HA. Visst har vi trevligt! (Sköterskorna vande sig dock snabbt vid kamerorna och informerade med suverän precision om vården.)

Göran Hägglund tog av sig glasögonen och masserade näsroten. Han såg ut att själv behöva en säng på äldreboendet. Han fick inte igenom någon höjning av vårdnadsbidraget. Kollegerna hittade pengar till en massa andra saker. Men inte till Hägglunds hjärtefråga.

Han gaskade upp sig och satte på sig glasögonen.

– Hur många bor här? frågade han.

– 28, svarade Ranveig Martinsen.

– Och hur stor är personalen?

– 28 fast anställda.

– Så det är en per boende? inflikade Jan Björklund.

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN