Mejla

Oisín Cantwell

Polisen varnade för man från Mellanöstern

KOLUMNISTER

”Efter ett flertal inbrott av en ensam gärningsman anträffades en man som betedde sig underligt och inte kunde lämna någon trovärdig redogörelse till varför han befann sig i villaområdet.

Han beskrivs som i 40-årsåldern och med ursprung i mellanöstern. Han hade skägg, smalt ansikte och en stor näsa. Bröt på engelska”.

Nej, citatet är inte hämtat från någon av de rasistiska sajter som skräpar i undervegetationen på internet.

Det är en närpolis i Globen som känt sig manad att varna lokalbefolkningen för ytterligare en av alla dessa svartskallar med stora näsor som stryker omkring i välbärgade villaområden utan vettiga förklaringar.
 

Kanske planerade han villainbrott. Kanske var han hembjuden till en etnisk svensk kvinna vars make jobbade över. Vad vet jag. Folk tenderar att ha alla möjliga anledningar till att inte vilja avslöja vad de sysslar med.

Men låt oss inte förlora oss i grubblerier över den lömske araben utan i stället titta närmare på skrivelsen "Grannsamverkansinformation från Globenpolisen mars 2012" som mejlats ut till grannskapets hederliga skattebetalare.

Den är författad av en polis som är heroisk nog att strunta i de kulturmarxister som regelmässigt varnar för att generaliserande utpekanden av etniska minoriteter som brottsliga kan underblåsa främlingsfientliga stämningar.

Tvärtom, detta är en polis med höga ideal:

”I en demokrati är det av största vikt att sanningar kan diskuteras och att allmänheten inte undanhålls verkligheten oavsett hur den ser ut eller vem som har gjort något”.
 

Det är således i ett ädelt och upplysande syfte som vår brottsbekämpare och debattör avslöjat att en stornäst arab, ehuru inte misstänkt för brott, vid ett tillfälle befunnit sig i grannskapet.

 Att retoriken om sanningar hit och dit är vanligt förekommande i främlingsfientliga miljöer får därmed antas vara en tillfällighet.

Frågan är dock hur polisiärt effektivt det är att i en sammanställning av områdets inbrott hittills under året gödsla med spekulationer i geografiskt ursprung rörande allt från gripna brottslingar till figurer som inte gjort annat än att åka omkring i en bil som tidigare tillhört någon skum rumän.

Närpolischef Lennart Paulsson är tveksam. Han säger att allmänhetens vaksamhet och iakttagelser är mycket viktig, men att för mycket babbel om hudfärg kan leda till att folk begränsar sitt synfält och att polisen därmed mister värdefulla tips.

Han kände inte till utskicket innan jag ringde honom och säger lakoniskt att han önskar att den initiativrike polisen pratade med honom innan han agerade.

Till saken hör nämligen att chefen för ordningspolisen i söderort manat till försiktighet beträffande den här typen av information. Detta eftersom JO utreder ett liknande initiativ som polisen i Huddinge tog förra året.

– Frågan vi måste ställa oss är: vad är syftet med informationen vi lämnar i från oss? Att vi får information tillbaka.

Ja, vad är syftet med att berätta att det enligt vittnen var "två män med latinamerikanskt utseende" som begick ett lägenhetsinbrott i Johanneshov den 10 januari?

Att lämna ut ett detaljerat signalement, inklusive hudfärg, är givetvis helt i sin ordning. Men exemplet ovan säger ju strängt taget ingenting. Fotbollstjärnorna Lionel Messi och Robinho kommer båda från Latinamerika, men skulle lika gärna kunna vara födda i olika världsdelar.

Denna grannsamverkan-information berättar något vi alla redan vet, nämligen att invandrare är överrepresenterade i brottstatistiken. Om detta är viktigt att prata.

Men det är oansvarigt att göra det utan att samtidigt påpeka att kriminalitet inte sitter i människors DNA utan i regel är ett resultat av sociala faktorer.

Att vi har poliser som bortser från dessa förklaringar utan i stället använder brottsstatistik som underlag till pamfletter är allt annat än behagligt.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Oisín Cantwell