Mejla

Lena Mellin

Stefan Löfven borde fått handikapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Valspurtens första duell mellan statsministerkandidaterna var på många sätt en förbryllande historia. Största oenigheten gäller skatterna – vattendelaren mellan S och M.

Men att Alliansen kopierade sossepolitik tyckte Stefan Löfven var totalt fel. Så skulle de verkligen inte ha gjort.

Duellen i SVT pågick i en timme och ska man kort sammanfatta den så är Stefan Löfven (S) och hans utmanare Ulf Kristersson (M) i långa stycken överens om vilka som är Sveriges mest överhängande problem. Men vad som ska göras för att åtgärda dem är de djupt oense om.

Största oenigheten gäller skatterna. Det är vattendelaren mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

Stefan Löfven har sedan han blev ordförande för Socialdemokraterna anklagat Moderaterna och Alliansen för att under sin tid vid makten sänka skatterna så mycket så att det blev för lite över till välfärden. Självfallet kunde han inte släppa det spåret under SVT-debatten utan upprepade det ett stort antal gånger.

Han har också anklagat Alliansregeringen för att driva upp arbetslösheten och öka statsskulden.

Det är oriktig bild och det påpekade Ulf Kristersson också med viss hetta. När Fredrik Reinfeldt hade varit statsminister i två år fick finanskrisen världsekonomin att tvärbromsa. Först nu har effekterna av den djupaste ekonomiska krisen på 80 år klingat av.

För Sverige blev skadeverkningarna betydligt lindrigare än i stora delar av världen. Bland annat för att den dåvarande finansministern Anders Borg (M) tog till en gammal beprövad sossemetod, överbryggningspolitik.

Den innebär i korta drag att man stimulerar hushållsekonomin, i det här fallet med sänkta skatter. Då fortsätter konsumenterna att handla vilket gör att ekonomin krymper mindre än den annars skulle ha gjort.

Men helt uteblir självfallet inte effekterna av ett globalt ekonomiskt motorstopp. I alla fall inte i ett exportberoende land som Sverige. Därför ökade arbetslösheten.

Den historieskrivningen vill Stefan Löfven inte veta av, varken den internationella krisen eller den avdammade sossepolitiken. Därför vevar han på, år ut och år in.

Löfven sade också att Moderaterna vill sänka skatten 30 gånger så många gånger för de rika som för dem med lägst inkomster. Kristersson sade att det inte var sant, en busschaufför skulle få 500 kronor mer i månaden med M-politiken, han själv och Löfven bara 200.

Det är möjligt att båda talar sanning. Allt beror på hur man räknar. Kristersson talade om inkomstskatten, Löfven sannolikt om en rad olika skatter.

Stefan Löfven har också en irriterande ovana att säga att Alliansen vill sänka skatterna med 100 miljarder kronor. Sanningen är ett de fyra partierna för närvarande inte har någon gemensam skattepolitik. Man har alltså inte en aning om vad de tänker göra på det området om de får förtroendet att leda landet efter valet.

Ett annat ämne handlade om en intervju med Ulf Kristersson i tidningen Financial Times. Där gav M-ledaren en alltför negativ bild av Sverige tyckte Stefan Löfven.

– Ett övertramp, sade han.

– Häpnadsväckande, sade Kristersson.

Jag har inte läst intervjun så jag har ingen åsikt om innehållet. Men det vore ju märkligt om den svenske oppositionsledaren, som vill ta över makten, tycker att allt är guld och gröna skogar. Det tillhör rollen att inte göra det.

Enligt Aftonbladet/Inizio tog Kristersson hem duellsegern. Det borde han göra eller också borde Stefan Löfven få handikapp. Som debattörer är de inte jämlika.

Ulf Kristersson har varit politiskt aktiv sedan han bildade en moderat skolförening i gymnasiet. Han har varit kommunalråd i flera kommuner, suttit i riksdagen och varit statsråd. Han har alltså en lång politisk karriär bakom sig.

Stefan Löfven var aktiv i SSU. Men heltidspolitiker blev han först 2012 när han valdes till S-ledare.

Politik är i många stycken ett hantverk. Det tar tid att lära sig.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM