Dalai lama säger det alla vill höra

Foto: ULF HÖJER
OPTIMIST Lyckoproffset Dalai lama, på Sverigebesök för tillfället, pratar om självklarheter, men på ett sätt som berör.
KOLUMNISTER

Han är åldrad nu. Jag tänker redan att Dalai lama kommer att lämna ett stort tomrum som politisk ledare. Och att det finns all anledning för makthavare att studera honom.

Vilka är framtidens stora ledare? Har de fötts?

I går såg jag Dalai lama sitta i en alltför hög fåtölj och dingla med fötterna inför studenterna på Södertörn. Sedan på eftermiddagen inför tretusen betalande.
 

Det är inte alltid märkvärdigt det han säger, och ofta självklarheter som ”Du får inte sinnesfrid av piller och sprit” och ”Det är viktigt att människan får kärlek när de är mycket små.”

Det är hur han säger det. I fullständig självklar närvaro. Han tar upp en stor vit näsduk ur munkdräkten och torkar noga och obekymrat näsan.

Vilken stor inspirerande ledare ser vi på 2010-talet? Kanske Barack Obama, som när han i tillbakahållen vrede avvisade skattesänkningar för höginkomsttagare.

Det är inga sockerpiller Dalai lama erbjuder, utan moral.
 

Personligt ansvar. ”Mina efterföljare ska inte följa det jag predikar utan göra egna efterforskningar”.

Tron på intellektet: ”Jag är troende, men jag ska inte bli för låst vid buddismen, för då är jag inte fri, kan inte se klart. Buddism är en ständig undersökning, ett ständigt ifrågasättande.”

Förtröstan: ”För din karma behöver du självförtroende, och ur det kommer värme, medkänsla och kärlek.”

Svalkande pragmatism: ”Det är orealistiskt att det bara skulle finnas en religion. Vare sig Gud finns eller ej så behöver vi lycka.”

Optimism: ”Vi kan ha svåra upplevelser, känna uppgivenhet, skräck och oro – men det leder ju ingenstans. Då måste vi i stället arbeta hårt, med full beslutsamhet. För mycket sorg och rädsla blockerar våra hjärnor.”
 

Det är vad människor över hela världen betalar för att höra:

Använd hjärnan, jobba hårt, låt dig inte deformeras av hat. Ge inte upp!

Människor vill ha okonstlade självupplevda svar.

Dalai lama fick frågan: Är du lycklig?

– Jag är förhållandevis lycklig, svarade han. Jag hör många sorgliga saker men det har mycket lite inflytande på mitt personliga välbefinnande.

14.00: Dalai lama pratar till svenska folket

Aftonbladet sänder live från Lund.

avKerstin Weigl

ARTIKELN HANDLAR OM