Johnny var fantastisk - men vad sa han?

KOLUMNISTER

Nog för att pappor behövs. Johnny Holm behövs. Det är uppenbart. Såg ni Johnny Holm? Även jag blev sittande vid Idrottsgalan i måndags. Och där var han: pappa Holm. Så himla gulligt.

Men vad sa han?

Jag har letat i tidningarna. Alla är eniga om att Johnny Holm var storartad. Att hans tal var lysande. Ingen har refererat det. Vad sa han?

Är det viktigt?

Johnny Holm fick inte pris som Årets tränare. Han fick egentligen pris som pappa. Redaktionen för Sportspegeln har under åren förälskat sig i pappa Johnny Holm, som tränat sin son till OS-guld i höjdhopp. Jag kan förstå det. Han är gullig.

Det finns en fantastisk filmsekvens, från lunchrummet på verkstaden där pappa Holm arbetar. De säger på radion att sonen fått Bragdguldet och Johnny knyter då näven på bordsskivan. Om mitt barn fått det priset hade jag gråtit och burit mig åt. Johnny dyker genast ner i potatismoset.

Det är Johnny Holm. En sådan pappa är han.

På galan höll han alltså tacktal. Alla tycks eniga om att talet var mycket rörande. Men vad sa han?

Och vad betyder det?

Johnny Holm bor i Värmland. Han talar snabbt. Han var lycklig. I ett referat återges faktiskt en mening, en enda: "Jag får tacka Stefan som fortfarande lyssnar på det jag säger, men framför allt gör vad jag säger."

Vilket betyder "?

Det är en mystisk mening. Den rymmer bråddjupa, komplicerade sammanhang. Med flera antydda konflikter. Stefan lyssnar alltså FORTFARANDE. Men inte länge till?

Men jag vill inte vara petig.

Johnny Holm har slagit igenom. Jag tror att ömheten gentemot Johnny Holm på något vis speglar samma behov som förklarar de plötsliga varma känslorna för kungen. Även kungen framträdde i måndags. Lika vagt, lika dubbeltydigt och dunkelt.

Jag läser i Aftonbladet:

"Man vill ju göra så mycket som möjligt, men om det har varit till hjälp för någon så blir jag väldigt glad."

Jaha? Jag har ingen aning om vad han egentligen sagt. Om det betyder något. Men sådan är den svenska fadersgestalten kanske.

Myndig - men vag.

Nu ska vi inte hetsa upp oss. Inte yvas. Inte blåsa upp och överdriva. Hängslen och bälte. Ta en tugga mos till.

Men en mamma? En mamma - tror vi - ska trösta och lena och vagga och vyssja när det stormar. Det där som Laila Freivalds inte har levererat. Hon är visserligen inte höjdhoppstränare. Men ändå.

Grattis Johnny Holm.

Kerstin Weigl