Mejla

Lena Mellin

Lena Mellin: Det blir bara fel

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. Åsa Romson borde avhålla sig från att över huvud taget nämna Auschwitz.

Det blir bara fel. Jättefel.

Förtroendet för MP-röret Åsa Romson är mycket lågt. Enligt Aftonbladet/Sverige tycker är det bara elva procent som har stort eller mycket stort förtroende för henne.

Det är den klart lägsta siffran för någon partiledare i riksdagen.

När Åsa Romson sade i Sveriges radios satirprogram Tankesmedjan att det nazistiska förintelselägret Auschwitz ligger i södra Tyskland var det därför många som trodde att hon försökte skoja.

Men avsikten var inte att skoja. Åsa Romson sade fel, sade staben lite senare.

Sade fel? Det är häpnadsväckande att Sveriges vice statsminister över huvud taget kan säga att Auschwitz ligger i Tyskland och inte i Polen, oavsett om hon korrigerar sig direkt efteråt.

Romsons utrymme för tala om Auschwitz var redan före radioprogrammet mycket begränsat. I en partiledardebatt i SVT i våras påstod hon att Medelhavet var vår tids Auschwitz.

Romson ansåg att de skrupelfria människosmugglare som transporterar flyktingar från Nordafrika till Europa packade som sillar i undermåliga farkoster men systematisk utrotning av utvalda människogrupper.

En sällsynt dålig, för att inte säga direkt felaktig, liknelse.

Efter två magplask bör Åsa Romson under lång tid, kanske för resten av sitt offentliga liv, avhålla sig från att över huvud taget nämna lägret där 1,1 miljoner människor mördades under andra världskriget.

Ett gott råd i all välmening – ta aldrig mer upp Auschwitz. Det blir bara fel. Jättefel.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM