Mejla

Peter Kadhammar

Därför ska vi backa en tråkig statistiker

Publicerad:
Uppdaterad:
HATAD Andreas Georgiou.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
HATAD Andreas Georgiou.
Andreas Georgiou.
Andreas Georgiou.

KOLUMNISTER

I Grekland är en person med det ytterligt torra yrket statistiker misstänkt för allvarlig brottslighet.

Vanligen skulle varken jag eller någon annan journalist norr om Thessaloniki bry oss om en så lokal angelägenhet i ett fjärran land, men det finns fall som visar sin tids skärningspunkter fast de kan verka små och obetydliga.

Utredningen mot Andreas Georgiou är ett sådant.

Han misstänks för att tillsammans med EU och Inter­nationella valutafonden ha konspirerat för att blåsa upp siffrorna för den grekiska statsskulden. Det skulle ha skett när Georgiou tillträdde som chef för den ­nyinrättade grekiska statistikmyndigheten 2010.

Innan dess sköttes statistiken som en avdelning ­under finansdepartementet, en ordning som internationella långivare och EU krävde skulle upphöra eftersom ­uppgifterna som bekant inte hade varit att lita på.

Georgiou arbetade ­sedan 20 år på Internationella valutafonden i USA. Han värvades hem till Grekland för att få ordning på den nya, oberoende myndigheten Elstat.

Omedelbart hamnade han i bråk. Styrelsen i Elstat ville rösta om den nya statistiken, facket höll med. Georgiou framhärdade i att man inte ­röstar om fakta och publicerade uppgifter i enlighet med internationell standard.

De visade att det grekiska budgetunderskottet var ­värre än vad omvärlden anat. Det medförde att ­räntorna för Greklands lån i utlandet höjdes. Då polisanmälde en medlem i Elstat:s styrelse Georgiou för landsför­räderi och för att ha orsakat nationen miljarder i för­luster. ­Sedan dess har utredningarna avlöst varandra.

Han riskerar tio års fängelse och böter som står i proportion till fosterlandets påstådda ekonomiska skada: fem till tio procent av bruttonationalprodukten.

Samtidigt har just den statistik som Andreas Geor­giou låtit ta fram legat till grund för alla Greklands ­uppgörelser med EU och internationella långivare. Den ­europeiska statistikmyndigheten Eurostat har ­uttryckt sitt fulla förtroende för den grekiska kollegan.

Georgiou avgick när hans kontrakt löpte ut förra året. Men processen mot honom fortsätter och han har hittills lagt ut 20 000 euro av egna pengar på sitt ­försvar.

Nu har en grupp framstående europeiska statistiker startat en insamling för Andreas Georgious advokatkostnader. Den som vill bidra till ett rättsäkert och ­modernt Europa kan besöka denna sida.

Det handlar om något ­mycket större än för­följelsen av en oböjlig ­statistiker i Aten. Andreas Georgiou står för vetenskap och sanningstörst i en tid som alltmer ­korrumperas av ­fördomar, politiskt motiverade lögner och hat mot sanningen - när den inte ­passar de egna ­syftena.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN