Alliansen har drabbats av en blå & gul psykos

Foto: Ebba Busch Thor.
KOLUMNISTER

Nu när S har sålt sin själ i flyktingfrågan och konservativa i land efter land går i nationalisternas ledband är det dags för Europas liberaler­ att ta plats på scen.

Visst, det känns som att lyfta fram en dinosaurie och hävda att det är en ny och spännande art, men lyssna. Alliansen har drabbats av en blågul psykos. Ebba Busch Thor (KD) predikar­ kärlek till foster­landet och M yrar om pursvenska värderingar som om det aldrig hade funnits någon Hagaman eller Malmö­skytt eller Laserman eller Kapten Klänning.

Ju mer partierna spelar med i det nationalistiska röstfisket, desto mer radikaliseras SD, och så fortsätter det i en allt snabbare cykel. Gud vet vart den för oss. Inte­ är det framåt.

Redan innan brexit drog historiker paralleller till tiden­ före Hitler. Liberaler kan dra i bromsen och påminna om Europasamarbetets kärna: Tillsammans är vi starkare. Oavsett om fienden heter fascism eller islamism. Liberaler kan också ta fajten mot populisterna. I debattens sten-sax-påse trumfar ett ”Invandrare stjäl och våldtar!” alltid torr statistik. Därför bör Europa­fientliga nationalister bemötas med en lika passionerad politik - voilà, Europavurmande liberaler.

I Sverige krävs dock en nystart. Jan Björklund är kompetent men ingen Justin­ Trudeau, Kanadas premiärminister vars Liberal­ Party stormade valet förra året. Deras migrationspolitik fokuserar nu på familje­återförening. Nästa år kan väl Björklund fira 10 år vid rodret genom att lämna­ över till Birgitta Ohlsson­? Av Liberalerna var det endast Ohlsson som röstade­ nej till vår nya, familje­splittrande asyllag.

I kulisserna väntar också Cecilia Wikström, liberalt kraftknippe i Bryssel. Wikström menar att ”alla som vill värna samarbetet mot populister och nationalister­ har nu ett ansvar att stå upp för unionen” (GP 29/6). Det råder inga tvivel om att hon är uppskattad på de europeiska tiljorna, men behövs hon ännu mer på hemma­plan?

En sak är säker: Agitatorer som Wilders, Le Pen och vår egen Åkesson kan inte bemötas med vacklande Chamberlain-figurer. Endast brinnande Europavänner - ja, idealister om man så vill - kan sätta hårt mot hårt och berätta för väljarna vad som står på spel.

Nämligen, det demokratiska Europas framtid.

Lisa Bjurvald

ARTIKELN HANDLAR OM