Mejla

Lena Mellin

Inte undra på att förtroendesiffrorna störtdyker

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

VISBY. Miljöpartiet försöker nödtorftigt dölja sin reträtt med ett 23-årigt program för köp av utsläppsrätter.

Tyvärr kommer det inte att hålla.

Som väntat kommer Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet, fyra kraftverk och tre gruvor, säljas till det tjeckiska EPH. För Miljöpartiet är det ett stort nederlag. Under hela valrörelsen viftade språkröret Gustav Fridolin med en kolbit och lovade att Vattenfalls tyska brunkol skulle stanna i marken. Inte undra på att förtroendesiffrorna störtdyker.

Det kommer den inte att göra, EPH kommer att först gräva upp den och sedan elda upp den.
Som plåster på såren fick de gröna sex miljarder under den närmaste kvartsseklet. För 300 miljoner om året ska Sverige köpa utsläppsätter som aldrig används under perioden 2018 till 2040. Det motsvarar tio procent av de svenska utsläppen.
 

De gröna anser därmed att Sverige tar på sig ledartröjan i kampen för ett bättre klimat. Bra att de är glada.

Men tyvärr kommer programmet inte att hålla. Praktiskt taget inga politiska beslut håller i 25 år som det här är tänkt att göra.

Inte den närmast heligförklarade överskottsmålet för de offentliga finanserna höll så länge. I veckan gjorde partierna bakom det upp om ett nytt, betydligt lägre överskottsmål.

Det är dessutom rimligt att beslut inte hålle så länge. Politiken måste vara anpassad till verkligheten och den hinner förändras ganska mycket på ett kvarts sekel.
 

Att regeringen väljer att berätta att affären fullföljs en lördag förmiddag i juli, dagen innan politikerveckan i Almedalen sparkar igång, tyder på att de vill ha så lite spridning som möjligt av nyheten.

Men det är en from förhoppning. Många starka opinionsbildare kommer vilja att klimatsveket inte glöms bort. Det blir säkert någon demonstration i Almedalen också.

Av: Lena Mellin

Publicerad: