Mejla

Anders Westgårdh

Till och med Sverige behöver en grädda

Publicerad:
Uppdaterad:

Strykjärnet som pressades mot en elevs nakna rygg blev droppen som fick champagneglaset att rinna över. Skolinspektionen gick från ord till handling och stängde skolan med omedelbar verkan. Därmed uppstår möjligheten till en intressant debatt: Vilka krav ska vi ställa på den svenska eliten, nu när tolkningsföreträdet har vridits ur deras välmanikyrerade händer?

Och om vi nu ska ha Lundsberg - vad ska vi ha den till?

Lundsbergs skola gör ett stort nummer av hur viktigt det är att vårda skolans traditioner och fundament. Och just detta är problemet i ett nötskal - den mögliga gamla kartan stämmer inte med dagens verklighet.

Skolans förebild, brittiska Eton, skapades för att mejsla ut granithårda ledare för det brittiska imperiets utvidgning. Män som inte lät något stå i sin väg. Avhumaniserade psykopater som kunde säkra erövringen av hela kontinenter. Pennalism och våld var helt centrala komponenter även då Lundsberg plagierade Etons modell. Än i dag fostras eleverna utifrån en antikverad världsbild. De omhuldade traditionerna saknar verklighetsförankring.

Alla länder behöver en grädda som kunskapsmässigt, kreativt och affärs­mässigt driver landets utveckling. Det vore bara löjligt att förneka.

Lika löjligt är dock antagandet att en samhällsnyttig elit fostras på just Lundsberg eller något av de andra riksinternaten. De skolorna saknar - som Jan Guillou så riktigt påpekar - samhällsintresse. För rikets bästa finns inget skäl att hålla Överklass­skol­orna under armarna, och Sveriges framtid ligger inte i att stansa ut socialt inkompatibla översittare i clubblazer på löpande band.

Vi behöver inte det som Lundsberg levererar.

Tänk om det i stället var tvärtom; att eleverna på de självutnämnda elitskolorna fick världens bästa utbildning i godhet, med världens bästa människosyn och beredskap att leda utvecklingen med humanism och solidaritet som ledstjärna.

En skola som försörjer vårt land med godhjärtade företagsledare, altruistiska ingenjörer, läkare utan gränser, filantropiska forskare, orädda diplomater, progressiva politiker och visionära människoälskare redo att arbeta för mänsklighetens framåtskridande.

Det vore en elit att ha nytta av.

Det är hög tid att skita i traditionerna, och förvandla Lundsberg till en verkligt samhällsnyttig institution. Stäng den gamla stroppskolan - siste man drar ut sladden till strykjärnet.

Dags att få solenergi

Det är fortfarande 18 grader i havet och solen bränner ännu starkt nog för att motivera solskyddsfaktor. Sommaren är uthållig och seg och jag njuter av varje timma. Nu är tricket att konvertera sommarens ackumulerade njutning till effektiv energi när det stora vemodet rullar in.

avAnders Westgårdh

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM