Mejla

Lena Mellin

Dadgostar sätter sin framtid på spel

V-ledaren måste bevisa att hennes hot är trovärdigt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

N​ooshi Dadgostar sätter sin framtid som partiledare på spel genom sitt vettvilliga ultimatum till Stefan Löfven.

Det är en kamp hon inte kommer att vinna.

Däremot riskerar hon att reduceras till en opålitlig bifigur som ingen vill ha med att göra.

​Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar meddelade i ampra ordalag att regeringen har fram till klockan tio på torsdag förmiddag på sig att gå henne till mötes. Därmed skulle statsminister Stefan Löfven (S) undvika att få sparken av riksdagen.

Dadgostars raseri gäller förslagen i den utredning om fri hyressättning i nybyggnation som lämnades över till justitieminister Morgan Johansson (S) den 4 juni.

Förslagen kommer tvinga människor att gå från hus och hem, enligt Dadgostar, som gav Löfven 48 timmar. När de löper ut ska han antingen kastat utredningen i papperskorgen. Eller också ha tagit upp förhandlingar med Hyresgästföreningen om framtidens hyror.

Stefan Löfven kommer givetvis varken att göra det ena eller det andra. Utredningen är en del av Januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna och kan alltså inte kastas överbord. För det andra förhandlar inte regeringen med Hyresgästföreningen. Det gör fastighetsägarna.

När tidsfristen löper ut är Vänsterpartiet alltså tvunget att fullfölja sitt hot, att störta regeringen.

För detta krävs att 35 ledamöter kräver en misstroendeomröstning om Löfven och att 175 röstar emot honom i denna omröstning. Det betyder M, KD och SD utöver V. Det förefaller just nu otroligt.

 

Nooshi Dadgostar underpressträffen i riksdagens presscenter den 15 juni.
Nooshi Dadgostar underpressträffen i riksdagens presscenter den 15 juni.

Nooshi Dadgostar gav ett stundtals förvirrat intryck under sin presskonferens.

Centern hade inte velat förhandla med Vänsterpartiet om hyrorna. Nej, varför skulle de göra det? Ge mig ett enda skäl.

Nyordningen med förhandlingar mellan regeringen och Hyresgästerna var som sagt också märklig. Liksom den ogrundade föreställningen att ett parti med åtta procent av väljarna bakom sig ska diktera villkoren. Det gör de inte.

Jag kan upplysa Nooshi Dadgostar om att det är genom att skapa allianser man skaffar sig inflytande över besluten. Inte med hot. Inte genom att ställa ultimatum. Det har snarare motsatt effekt.

Förvirrat är också Dadgostars påstående att Moderaterna och Kristdemokraterna nu avgör om regeringen ska sitta kvar.

På pappret är det så. Röstar de emot Stefan Löfven i en förtroendeomröstning kommer han att försvinna.

Men varför vill Nooshi Dadgostar göra dem ansvariga? Det är ju hon och Vänsterpartiet som satt fart på den här huvudlösa karusellen. Fegt, kallar man sånt.

 

Vänsterledaren har satt sin trovärdighet, och därmed sin framtid som partiledare, på spel genom sina oövertänkta manövrar. Vem kan i fortsättningen lita på att hon gör ansvarsfulla överväganden? Inte många.

I fatet ligger också hennes företrädare Jonas Sjöstedts uppträdande i höstas. Han hotade också att fälla regeringen och Stefan Löfven. Då gällde det las, lagen om anställningsskydd.

Sjöstedt satte precis som Dadgostar upp olika tidsgränser för när bilan skulle falla. Men gränsen flyttades hela tiden fram och till slut försvann Sjöstedt till familjen i Vietnam med svansen mellan benen. Utan att ens ha begärt en omröstning om en misstroendeförklaring.

Riksdagen är inte, vad än Nooshi Dadgostar tycks tro, en lekstuga. Det är navet i svensk demokrati och befolkas av svenska folkets valda ombud.

Av dem som fått förtroendet att stifta lagarna vi ska följa, besluta om skatterna vi ska betala och annat grundläggande förväntar sig väljarna ett ansvarsfullt beteende. Inte dadda, hink och spade.

Nooshi Dadgostar vill att Vänsterpartiet, med åtta procent av väljarna, ska få bestämma om hur hyrorna i nyproduktion ska beslutas.

Får hon inte som hon vill ska regeringen störtas. För ett förslag som de enligt plan ska presentera först mot slutet av året.

Jag finner inte ens en antydan till sans och vett i detta. Bara förvirring.

Vad händer om Löfven röstas bort?

  • Om minst 175 ledamöter i riksdagen mot förmodan skulle rösta bort Stefan Löfven för att han inte låter Vänsterpartiet diktera villkoren för hyressättningen i nyproduktionen måste han och regeringen avgå.
  • Innan dess kan han utlysa nyval vilket också är osannolikt.
  • Efter han röstats bort ska talmannen prata med partiledarna och så småningom föreslå en statsminister som riksdagen ska rösta om. Det kan bli Stefan Löfven en gång till. Men det kan också, rent teoretiskt, bli Ulf Kristersson (M)..

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE