Centerpartiet

Rödgröna frågor lockar C-väljare

Sprickan inom Alliansen är större än många vill tro

avLena Mellin

Centerns väljare håller oftare med de rödgröna partiernas väljare än Alliansens sympatisörer om vilka frågor som är viktigast.

Det visare en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

I dag öppnar Centerns stämma. På ett hotell i centrala Malmö håller Annie Lööf sitt inledningstal vid lunchtid.

En av de mest diskuterade frågorna just nu är hur Sverige ska få en stabil regering efter nästa val – utan att Sverigedemokraterna får ett avgörande inflytande över politiken.

I en enkät i Aftonbladet med 17 före detta partiledare förespråkar en majoritet av veteranerna en blocköverskridande regering. Också statsminister Stefan Löfven (S) talar sig varm för uppgörelser över gränsen mellan höger och vänster och har gjort ända sedan hösten 2012.

Men det är inte Centerns favoritscenario. Annie Lööf, som firar sexårsjubileum som partiledare under den här stämman, önskar sig i första hand en Alliansregering.

Om de fyra borgerliga partierna skulle bli mindre än de tre rödgröna tillsammans kan hon tänka sig blocköverskridande överenskommelser. Däremot säger Annie Lööf blankt nej till att sitta i en regering som leds av Stefan Löfven.

Men nu visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio att Centerns väljare oftare gör samma prioritering om vilka som är politikens viktigaste frågor, som de rödgröna partiernas väljare. Till skillnad från Moderaternas, Liberalernas och Kristdemokraternas väljare.

Sammanlagt har 25 frågor undersökts. I sex av dem ligger Centerns väljare nära S-, MP- och V-sympatisörerna när det gäller de viktigaste politiska frågorna just nu.

I fem fall gör de ungefär samma prioritering som övriga Alliansväljare. I övriga fjorton frågor ligger intresset ungefär lika.

De frågor som den sittande regeringen och deras budgetpartner Vänsterpartiet och C-väljare rankar på ungefär samma sätt är flyktingar och invandring, lag och ordning, miljö och klimat, försvaret, jämställdhet och antirasism.

De flesta av dem är så kallade mjuka frågor som traditionellt brukar beskrivas som vänsterfrågor eftersom väljarna anser att partierna på politikens vänstra planhalva anses är bäst på just dem.

De frågor som övriga Alliansväljare placerar på samma nivå som Centerns väljare är sjukvård, svensk ekonomi, vinster i välfärden, bostäder och den egna ekonomin.

Exakt vad man ska dra för slutsatser av undersökningen är oklart. Centern har tidigare samarbetat med Socialdemokraterna, bland annat under 1990-talet och som koalitionspartner på 1950-talet. Men under Maud Olofssons tid som partiledare parkerades Centerpartiet i det borgerliga lägret, bland annat genom bildandet av Alliansen.

Den klyvning som kunnat iakttas i Alliansen mellan de konservativa Moderaterna och Kristdemokraterna på ena sidan och Centern och Liberalerna på andra sidan har satt djupa spår i samarbetet sedan nyår.

Den här mätningen visar att sprickan mellan åtminstone Centern och de andra partierna är större än många vill tro. För närvarande är det svårt att se hur den ska kunna överbryggas i tid för att Alliansen ska bli ett slagkraftigt alternativ i nästa års val.

1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
Annie Lööf (C).
Foto:

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM