Andreas Cervenka

Klanerna som styr Sverige

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Man får utgå ifrån att Sveriges Nato-process blir tv-serie.

Alla ingredienser för ett kryddigt drama finns ju där: enorma värden på spel, två skurkar med överkammad flint (Putin och Erdogan) oväntade vändningar i form av “skenavrättade” dockor och bokbål samt ett helt smörgåsbord av komiska karaktärer: Chang Frick, Ulf “Carlos Lofven” Kristersson och Tobias Billström.

Jag vill redan nu flagga för ett extra spännande avsnitt: det där dåvarande finansministern Mikael Damberg och överbefälhavaren Micael Bydén flyger till Helsingfors för en hemlig träff med finnarna. Med sig på mötet, som ägde rum i april förra året, hade de Jacob Wallenberg, ordförande för familjen Wallenbergs maktbolag Investor.

När statsminister Ulf Kristersson i november ifjol besökte Turkiets president Erdogan för att försöka fjäska sig in i Nato deltog inte mindre än sex företag från Wallenbergsfären, enligt Dagens Industri.

Att blanda in privata näringsidkare i ett politiskt ödesbeslut kan tyckas lite märkligt, särskilt någon som har så tydliga ekonomiska intressen i frågan (Investor är huvudägare i vapentillverkaren Saab för vilken ett Nato-medlemskap är rena jackpotten.)

 

För den moderna meritokratiska människan finns det något väldigt kittlande med makt och pengar som går i arv. Att kung Carl Gustaf i år firar 50 år på tronen har inte gått någon förbi, “Succession” fängslar människor världen över och nyligen kom SvD:s spännande och välgjorda poddserie om familjen Stenbeck med namnet “Dynastin”.

“Känner ni stanken från Enskilda banken?” ropade vänsterdemonstranter på 70-talet när de kände för att veva mot kapitalismen. Wallenberg var den självklara måltavlan.

Enskilda, senare SEB, var hjärtat i imperiet och där styrde gamle Marcus Wallenberg, “Dodde”, kallad. Idag är det barnbarnet Jacob Wallenberg som bestämmer tillsammans med brodern Peter Jr “Poker” och kusinen Marcus “Husky” Wallenberg (finanselitens smeknamn är värda egen dokumentär). Den stora skillnaden jämfört med 70-talet? Att Wallenberg på många sätt är betydligt mäktigare idag.

Stockholmsbörsens fyra största bolag kontrolleras av familjer.
Stockholmsbörsens fyra största bolag kontrolleras av familjer.

Stockholmsbörsens fyra största bolag mätt i börsvärde (Astra Zeneca, ABB, Investor och Atlas Copco) kontrolleras alla av familjen, och av de 15 i toppen är sju Wallenbergföretag. De bolag som sfären kontrollerar är värda runt 5 000 miljarder kronor, omsätter 2 200 miljarder om året och sysselsätter 850 000 personer, varav runt 70 000 i Sverige.

Wallenberg är en klassisk dynasti där släktgodset består av makt. Jacob, Peter och Marcus är femte generationen som förvaltat den.

Inflytandet sträcker sig inte bara till de egna företagen, Wallenbergarna har direktlinor in till Rosenbad. När flygbolaget SAS, där familjen haft ägarintressen sedan grundandet 1946, fick problem under pandemin inledde Jacob Wallenberg en intensiv sms-trafik med dåvarande infrastrukturminister Tomas Eneroth. Kort därefter gick staten in med friska räddningsmiljarder.

När relationerna mellan Saudiarabien och Sverige frös till is 2015 efter ett uttalande av dåvarande utrikesminister Margot Wallström arbetade Jacob Wallenberg intensivt bakom kulisserna för att länderna skulle bli kompisar igen.

 

Wallenberg är fattiga jämfört med andra finansfamiljer (kusinerna har några hundra miljoner vardera). Kontrollen utövas genom allmännyttiga stiftelser grundade av förfäder.

Rent formellt har Wallenberg alltså inget eget ägande. Deras makt beror på att stiftelserna gång på gång kommer fram till att det är just personer som heter Wallenberg i efternamn som råkar vara bäst lämpade att inta nyckelpositioner. Ibland ska man ha tur.

 

Wallenberg är förstås inte den enda gruppering i näringslivet som bygger på släktband. Listan över svenska finansdynastier är lång: Lundberg, H&M-familjen Persson, Rausing, Schörling, Douglas, Bennet, Ax:son Johnson. Av börsens 25 största bolag styrs 21 direkt eller indirekt av familjer eller klaner som det brukar heta i andra sammanhang. I Sverige är näringslivet en monarki. Blod väger tyngre än kompetens.

Hos familjen Wallenberg knackar nu sjätte generation på för att ta över. Vilka de nya frontfigurerna blir är inte klart, bara att de kommer ha mycket att säga till om i konungariket Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE