Mejla

Lena Mellin

Flytta inte hit – eller stick härifrån

Att bo i Stockholm är frivilligt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Många har en helt felaktig uppfattning om hur det är att bo i Stockholm, skriver Lena Mellin.
Många har en helt felaktig uppfattning om hur det är att bo i Stockholm, skriver Lena Mellin.

Mammas farmor var skräddare och hade sin ateljé hemma i huset i Duvbo, Sundbyberg.

Pappas farfar var specerihandlare och hade sin butik på Swedenborgsgatan.

Mormor bodde söder om söder där hon och morfar på 1920-talet byggde sitt hus i Stockholms första egnahemsområde. Farmor bodde vid Ringvägen på Söder där ambulanserna på väg till Södersjukhuset och spårvagnarna åkte förbi. Jajamensan, Norrköping och Göteborg har inte ensamrätt på spårvagnar.

 

Jag är alltså stockholmare. Urstockholmare. Och därmed enligt en nu månadslång debatt en sur och grinig besserwisser som avskyr att bo här.

Jag är inte sur.

Jag är inte grinigare än andra.

När det gäller saker som jag behärskar, rentav kan, kan jag säkert uppfattas som en besserwisser. Eller som jag hellre skulle uttrycka saken – kunnig.

Jag tycker dessutom om att bo här. Jag vill inte flytta men tycker självklart att den som är av motsatt åsikt gärna kan göra det. Varför lida om man slipper?

I bästa fall behöver den som misstänker att hen kommer att hamna i ett kvävande djuphav av egotrippare aldrig flytta hit. Gräv där du står, vet ja. Det är inget fel på det.

Många har en helt felaktig uppfattning om hur det är att bo i Stockholm. Låt mig slå hål på några av myterna.

Det är trångt

Ja, det är det. Under morgonens rusningstrafik på tunnelbanan. Då hänger folk i klasar i handtagen och trängs.

Men ta en promenad längs Magnus Ladulåsgatan (Södermalm) vid 18. Inte en käft i närheten, som vi säger på stockholmska.

Cyklister och miljöpartister

En populär föreställning är att stockholmare köper löjligt dyra cyklar som de susar nedför Guldbron vid Slussen på. De är miljöpartister och fattar inte hur vanligt folk (alltså de utanför Stockholm) har det.

Vissa exemplar ur detta släkte finns. Hur det står till med förekomsten av dyra cyklar jämfört med resten av landet har inte gått att ta reda på.

I riksdagsvalet 2018 röstade 4,4 procent på de gröna. Motsvarande siffror för Stockholms län och stad var 4,8 och 7,7 procent.

Kör suvar

Alla som köper och kör suvar behöver inte en jättebil från vilken man kan spana över höga häckar.

Men Stockholm är inte bara Stureplan omgivet av en asfaltöken. Det finns en omfattande landsbygd med skog- och lantbruk. Särskilt i norr, men också i söder och ute på Mälaröarna. Många stockholmare är, hör och häpna, lantisar. 

Dyrt

Right you are. Bopriserna ligger drygt 40 procent över riksgenomsnittet. Men andelen hyresrätter är 36 procent.

 

Till er som inte vill bo här har jag faktiskt bara en sak att säga. Flytta inte hit. Eller stick härifrån. Gnäll inte.


Fem saker att hålla koll på i veckan

 • Fyller 40 år
  Nationalhjälten Zlatan Ibrahimović fyller 40 år i dag men är, som vi vet, fortfarande aktiv på plan. I högsta grad, skulle man kunna säga. I dag möter hans Milan Atalanta i Serie A men han är sannolikt inte med på plan pga rehab. ”Zlatan är ändå Zlatan” för att travestera honom själv.
 • Två andra vinnare
  I slutet av veckan tillkännages vem eller vilka som begåvas med årets Nobelpris i litteratur och Nobels fredspris. Det brukar vara de två priskategorier som vållar mest debatt eftersom flest människor anser sig vara förståsigpåare på området. Poeten Louise Glück prisades förra året.
 • Festen är slut
  I morgon tar årets motionsfest slut, den period då riksdagsledamöterna får lägga förslag om vad de vill. Ett inslag under samma period är oppositionens alternativ till regeringens budgetförslag för 2022. Det drama det är upplagt för på den punkten ändar inte förrän i november.
 • Nytt avsnitt
  På torsdagar publicerar vi ett nytt avsnitt av den nya Aftonbladetpodden om politik. Smart och rolig, säger vissa. Min blygsamhet gör att jag inte säger något. Programledare för ”En runda till” är Soraya Hashim, deltar gör jag och My Rohwedder och projektledare är Olivia Svensson. Lyssna!
 • Löfvens påverkan på (S)
  Den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop kommer i veckan. Den blir intressant. Den brukar vara snabb att fånga upp nya trender. Det har gått 1,5 månader sedan Löfven sade att han ska sluta. Ved betyder det och utpekade efterträdaren Magdalena Andersson för S-stödet?

Veckans citat

”Stockholmare är så jäva stela och nervösa”

Ulf Lundell, artist och författare, född i Stockholm.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN