Lena Mellin

Svårt ta nya förmaningar från Löfven på allvar

Hans auktoritet undergrävs efter turen till köpcentret

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stefan Löfven har tagit i från tåspetsarna för att få oss att uppträda rätt under pandemin.

​Men nu är hans auktoritet undergrävd.

Vem ska tro på hans förmaningar i framtiden?​

​Det spelar ingen roll om det var helt tomt i Gallerians köpcentrum mitt i Stockholm när statsministern besökte det söndagen före jul.

Han skulle inte ha gått dit ändå.

Under de senaste månaderna har Stefan Löfven menat och förmanat. Han har läxat upp dem som slarvat och inte följt råd och rekommendationer.

– Alla saker som du skulle vilja göra, men inte är nödvändiga: Ställ in. Boka av. Skjut upp, sade Stefan Löfven i sitt tal till nationen 22 november och betonade, som han gjort sedan pandemin rullade in över Sveriges gränser, det personliga ansvaret. Det var vi, genom att uppträda rätt eller fel, som skulle avgöra hur jul- och nyårsfirandet skulle bli.

Stefan Löfven i Gallerian.
Stefan Löfven i Gallerian.

Men fyra dagar före julafton stegade Stefan Löfven trots sina egna moralkakor in i Gallerian i Stockholms city för att hämta ut något i en uraffär.

Av bilderna att döma var det glest mellan kunderna i butiken. Men ute i själva köpcentret ser det ut att ha varit ganska mycket folk.

Men det är inte det som är poängen. Den är att Löfven måste vara bättre än alla oss andra på att följa restriktionerna och råden. Inte bara för att han är statsminister utan också för att han understrukit det personliga ansvaret, vikten av att ha en fungerande moralisk kompass då han mot den flaggprydda väggen i regeringskansliet manat oss att sköta oss och avstå allt onödigt. Dit skulle man kunna räkna uthämtning i fysisk butik.

Löfvens pressekreterare kommer med en oerhört fånig bortförklaring i ett uttalande till TT. Löfven skulle inte shoppa i gallerian, han skulle alltså hämta någonting.

Ursäkta mig, har det överhuvud taget med saken att göra? Det är väl trängseln, och den därmed sammanhängande smittrisken, som ska undvikas. Eller?

Jag säger som socialminister Lena Hallengren – hitta inte på bortförklaringar, gör som du ska, du vet vad det är.

Eller som Löfven själv uttryckte det vid samma tillfälle:

– Hitta inte på undanflykter som skulle göra din aktivitet okej.

 

Bara två dagar före sitt besök i Gallerian höll Stefan Löfven tillsammans med Folkhälsomyndigheten en uppmärksammad och dramatisk presskonferens. Restriktionerna skärptes, statlig och kommunal verksamhet stängdes, munskydd skulle användas i kollektivtrafiken – och butiker och köpcentra undvikas. Mellandagsrean borde ställas in.

Men uppenbarligen tog varken Löfven, eller hans justitieminister Morgan Johansson, orden på allvar. Det gällde inte riktigt dem, verkar det som.

Löfven kallade Morgan Johanssons shopping i Lund under mellandagsrean för ”mycket olämplig”. Vilken beteckning ger han sitt eget? Oklart.

Den stora risken med Löfven och Johanssons agerande är inte främst att de framstår som hycklare. Utan att för många andra människor kan ta det som intäkt för att inte heller de behöver följa råd och rekommendationer till punkt och pricka.

Men allra värst är kanske att Löfven kommer att få svårt att fortsätta förmana. På den punkten har hans auktoritet – och trovärdighet – allvarligt försvagats. Varför ska man lyda honom när han inte gör det själv?


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE