Mejla

Lena Mellin

Tro inte på en slopad restriktion innan du ser den

Regeringens plan har både hängslen och livrem

Regeringens Lena Hallengren, Stefan Löfven och Per Bolund och FHM:s Johan Carlsson på dagens pressträff.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

KOLUMNISTER

Den kommunikativa förvirringen kring coronapandemin fortsätter.

För ett par dagar sedan avrådde Vetenskapsakademien från att avveckla restriktionerna för snabbt.

Ändå börjar regeringen och Folkhälsomyndigheten öppna upp landet. Redan på tisdag.

Det är bara ett par dagar sedan som landets vetenskapliga elit i Vetenskapsakademien i en fjärde rapport om coronapandemin avrådde från att börja avveckla coronarestriktionerna för snabbt. Alltför få har ännu fått vaccin. 85 procent av befolkningen över 18 år har inte fått sin andra dos.

I kort sammanfattning var budskapet från akademiens Gunilla Karlsson Hedestam ungefär ”man ska inte ropa hej innan man är över bäcken”.

Men det var inte det huvudsakliga budskapet när regeringen med Stefan Löfven i spetsen och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson i dag meddelade att coronarestriktionerna nu avvecklas. I fem steg, start på tisdag nästa vecka.

Nästa steg tas 1 juli, det tredje i mitten av juli och det fjärde under september. För det femte, när samtliga restriktioner ska vara borta, finns ännu inget datum.

 

Kommunikationen är förvirrande. Vetenskaplig expertis avråder från att börja lätta upp redan nu. Regeringen, som kan tänkas ha skäl att framställa läget som lite ljusare än vad det faktiskt är, har en annan uppfattning. Likaså dess myndighet, Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser början på slutet, sade statsminister Stefan Löfven.

Men i ärlighetens namn är regeringen inte fullt lika positiv till smittspridningsläget som det först kan framstå.

Löfven och hans ministrar poängterade att inget är givet. Verkligheten läses av hela tiden och det är bara om utvecklingen är stabil, antalet vaccinerade ökar, smittspridningen hålls i schack och trycket på sjukvården är uthärdligt som avvecklingen kommer att ske i den takt som de presenterade i dag.

Det förefaller vara en rimlig ståndpunkt. Men jag tror inte att det var den del av budskapet som gick hem. De flesta hörde nog bara de positiva signalerna. Kanske för att det inte var huvudbeskedet.

 

Letar man sig längre in i det skriftliga materialet är regeringens positiva besked ännu mindre tvärsäkra än i den avvecklingsplan som presenterades muntligt under eftermiddagens pressträff.

Steg två tas i pappren inte den 1 juli, utan ”omkring” 1 juli. Exakt vilka kriterier som ska uppfyllas är oklart. Tidsplanen är oklar. Det finns en ambition, inte mer.

Att regeringen alltså tänker avveckla alla restriktioner i fem steg bidrar till dimman.

Folkhälsomyndigheten jobbar med vad de kallar ”tre nivåer”. För dessa nivåer finns kriterier. Om jag läser dem rätt befinner vi oss just nu på den sämsta nivån, nivå tre, med fler än 200 smittade per 100 0000 invånare i genomsnitt under en fjortondagarsperiod.

Jag vill inte framstå som en dysterkvist. Men beskeden är, precis som de varit under hela pandemin, ogenomträngliga. En säger si, en annan säger så.

Det finns mycket som tyder på att läget ljusnar. På en vecka har antalet smittade per 100 000 invånare minskat till 427. Färre än tusen personer vårdas på sjukhus för covid-19.

Men läget, mina vänner, är fortfarande bräckligt. Beskeden diffusa. Eller ska man kanske kalla dem ”varierande”?

Jag skulle inte tro på en borttagen restriktion förrän jag skådat den i munnen. De på tisdag kommer att genomföras. Resten tror jag på när jag ser dem.

För övrigt var det direkt pinsamt att flera ministrar under pressträffen talade om värdet av att åter kunna respektera grundläggande fri– och rättigheter. Det vill säga demonstrationer.

Men det dröjde väldigt länge innan någon kunde svara på frågan i vilket steg fler än åtta personer skulle kunna samlas för en demonstration.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Så ska Sverige öppnas upp

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Lena Mellin

Stefan Löfven

Covid-19

Coronaviruset

Regeringen

Folkhälsomyndigheten