Lena Mellin

Korruption, bedrägerier och mutor väntar

Vaccinkön är en grogrund för brott

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

​Huggsexan om coronavaccinet har bara börjat.

Redan nu varnas för korruption. Mutor och bedrägeri är andra farhågor.

Du och jag är de bästa poliserna för att stoppa missbruk med det flytande guldet.​

Omkring åtta miljoner människor ska erbjudas vaccineras mot covid-19 före midsommar. Nästan alla kommer att vilja ha det.

Enligt de senaste siffrorna, från i dag tisdag, har drygt en kvarts miljon doser använts av totalt omkring 16 miljoner. En droppe i havet alltså.

Vaccinen, dagens rinnande guld, erbjuder alltså en perfekt grogrund för korruption, sedelbuntar med mutor, bedrägerier och allmänt rofferi. Många vill helt enkelt ta sig förbi kön, kosta vad det kosta vill.

 

Ett sätt skulle kunna vara att betala sig förbi den som står före. Det skulle jag säga är ganska svårt. Allt tillgängligt, godkänt vaccin distribueras på hemliga vägar till landets 21 regioner och är gratis. Den som erbjuds något är på väg att bli lurad och bedragen.

Om man ska köpa sig förbi kön måste man muta någon eller några inom vården. Det förefaller inte sannolikt att det kommer inträffa vid särskilt många tillfällen.

En annan metod är att utnyttja vårdpersonal, eller dem närstående, man känner. Vänskapskorruption, kallas det. Inga pengar byter ägare, men vänskap beseglas och en skuld byggs upp för den som tar emot tjänsten, i det här fallet vaccinet. Den betalas vid ett senare tillfälle.

Det kan vara en framgångsrik metod, även i det ganska korruptionsbefriade Sverige.

 

I Eskilstuna pågår redan en utredning. Flera kommunala chefer, liksom anhöriga till dem, har vaccinerats innan all kommunal vårdpersonal fått sin första dos.

Enligt en undersökning som Sveriges radio gjort finns misstankar i minst nio regioner om att personer gått före i kön.

– Ett tydligt exempel på korruption, har Ulrik Åshuvud, svensk ordförande för Transparency international, som motarbetar korruption, redan sagt vid flera tillfällen.

Så kan det vara. Men i många fall förefaller det också ha handlat om omsorg om vaccindoserna. Exempelvis kan för mycket vaccin ha tinats, det gick inte åt som planerat vid vaccintillfället.

I stället för att slänga vaccinet har man ringt efter kolleger och anhöriga och vaccinerat dem. Bra, skulle jag säga. Alternativet hade varit sämre.

 

Men en sådan omsorg kanske det inte varit fråga om vid alla tillfällen. Det är ju möjligt att tina för mycket vaccin med flit – för att ta ett närliggande exempel. Och sedan ringa efter maken/makan.

Det finns många sätt att motarbeta korruption. ”Tina för mycket vaccin” kan exempelvis motverkas med väntelistor, folk som liksom i operationsköer lovar att infinna sig med mycket kort varsel.

 

En mycket effektiv metod är ”detektiven allmänheten ”, uppmärksamma människor som berättar vad de ser och hör som i fallet Eskilstuna. Öppenhet är det värsta rufflare av alla schatteringar vet.

Ett annat är den svenska offentlighetsprincipen som dock i det här fallet har sina brister. Den råder inte på patientsekretessen och alltså kan man inte med hjälp av den ta reda på vem som är vaccinerad – och vem som inte är det. Inte ens anonymt.

 

Till sist, de som gått förbi kön kommer att få sin andra dos på utsatt tid.

Rätt eller fel? Jag lutar åt rätt. Annars skulle ju den första dosen vara förspilld. Guld kastar man inte bort.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE