Mejla

Robert Aschberg

Det är den värsta förnedringen i tv

KOLUMNISTER

Varje gång vi träffats har jag, av ren omtanke, försökt övertala Janne Josefsson att komma ut ur garderoben.

För vad ni än tror så är han är en underhållare, en utpräglad sång- och dansman.

”Erkänn Janne, det är inget att skämmas för. Bejaka dig själv, det blir en befrielse, som anden ur flaskan, du kommer att må så mycket bättre”.

Men, och det spelar ingen roll hur många öl vi druckit, Mr Fittja Paradiso har bara svurit och grymtat till svar. Instängd i sig själv, djupt nedstämd för att han inte fått leva ut sina naturliga drifter. 

Som det har pockat inom honom!

Enligt uppgift ska Janne Josefsson vara redo för nästa säsong av ”Let’s dance”.

Foto: ANDERS DEROS/AFTONBLADET

Hur stark har inte drömmen varit om att en dag få slippa det tröttsamma ansvarsutkrävandet och i stället kunna visa hela världen att här är jag och jag är som jag är, en underhållare, en showartist som trånar efter att få uppträda, att få äga en scen, att få glittriga, åtsmitande kläder och röra tv-tittarna till tårar med fria kroppsrörelser och innerliga känslouttryck, och kanske till och med få den att jubla åt någon grov Göteborgsvits.

Han ville inte. Han förnekade sig själv. År ut och år in.

Men så – plötsligt – hände det.

Janne transformerades. Han pensionerades. Han slog sig lös. Han kom ut.

Men.

Det är som med konvertiter. De ska alltid vara värst.

Han ringde för länge sedan och ville, ja, bikta sig. Nästan som att han bad om lov. “De har ju frågat flera gånger”, sa han.

”Skärp dig!”, sa jag, “Använd förnuftet, du kommer att bli utskrattad.”

Det handlade om ”Let’s dance”, det värsta förnedringsprogrammet i tv sedan ”Oss skojare emellan”.

”Ja, jo, men du vet, jag är ju singel nu och allting”, sa Janne, nästan vädjande.

”Gå på dansrestaurang i stället, och sätt dig i baren, det funkar bättre”.

Han lyssnade inte.

Jag försökte tala honom tillrätta. Jag argumenterade för den grävande journalistikens skull, för demokratin, för Sverige.

När vi nyligen talades vid hade medierna indikerat att han nu var på väg att slukas av glittrets grottekvarn. Han var ovanligt fåordig, och ville inte svara på frågor om ”Let’s dance” över huvud taget. Jag försökte utkräva ansvar. Han svarade, som en av de otaliga busar han själv konfronterat genom åren: ”Inga kommentarer”.

Jag kollade med mina källor på TV4. Tyvärr. De hade honom i sitt klister. Och han hade tydligen gått med på det frivilligt.

”Let’s dance” är ett så kallat tv-format. I konceptet ingår att det ska finnas en pajas. Någon som är fullkomligt obildbar, klumpig och stel i stegen. Någon som tittarna vill skratta åt och vägrar rösta ut, men som ändå aldrig kan vinna. Janne har givetvis räknat ut att han ska ha den rollen, men troligen blivit berusad av tanken på att få klä sig i larviga tights och paljetter.

”Let’s dance” är det värsta förnedringsprogrammet i tv sedan ”Oss skojare emellan”, enligt Robert Aschberg.

Foto: Annika Berglund

Den sortens sötma är förrädisk. Och det kommer en hamrande bakfylla som ett brev på posten.

Janne, inför läsarna riktar jag mig nu direkt till dig: Delta inte i ”Let’s dance”! Stå fast och håll ut! Skriv poesi, börja dreja, köp en basker, testa ståuppkomik, sök till filmen. Om det verkligen kniper, ta lite privata danslektioner så ingen märker det. Gör vad som helst, bara inte i ”Let’s dance”.


Snubbelfusket i TV4

  • Programmet ”Sveriges värsta dansare” sändes för 15 år sedan i TV4. Programledare var Linda Isaksson (senare Lindorff). Det höll i två månader och det visade sig senare att vinnaren snubblat medvetet på sina egna fötter för att vinna pengarna. TV4:s projektledare sa då till Expressen: “Det är allvarligt. Han har fört oss bakom ljuset”.

Gangstern satt kvar

  • I en av Norman Mailers romaner tvingar en gangsterledare vars flickvän vill dansa sina underhuggare att bjuda upp henne, en i taget. När en av dem sedan frågar sin boss om han själv inte ska dansa med flickvännen säger han: ”Tough guys don’t dance”. Vilket också blev namnet på romanen.

Drog ur sladden

  • För sex år sedan dömdes en kvinna för att ha misshandlat sin son. Hon hade misstänkt att han dragit ut en sladd till tv:n när hon skulle titta på ”Let’s dance”. Ur domen: ”X tog ett tag om hans hår, i bakhuvudet, och drog i honom så att han ramlade ner i golvet, slog sitt huvud i golvet och hamnade på sidan så att han slog sig i sidan av kroppen”.

Av: 

Robert Aschberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Janne Josefsson klar för ”Let’s dance”

ÄMNEN I ARTIKELN

Janne Josefsson

Robert Aschberg