Vill du slippa fängelse – kräng heroin på Plattan

KOLUMNISTER

Sedan ett par månader kan ni kränga heroin på Plattan utan att riskera fängelse.

Det är i varje fall så jag tolkar en dom i Högsta domstolen för någon månad sedan, som rör en man som togs på bar gärning av polis med tre påsar som han försökte sälja.

I tingsrätt och hovrätt dömdes han till två månaders fängelse för narkotikabrott och våldsamt motstånd mot poliser.

Högsta instans valde att pröva om det fanns förutsättningar för annan påföljd än frihetsberövande.

Villkorligt? Inte tillräckligt strängt. Skyddstillsyn? Ja, varför inte. Vi kombinerar det med samhällstjänst.

Slutsatsen som rikets högsta jurister drar väcker en och annan fråga.

I ett samarbete mellan lagen, dess förarbeten och praxis har nämligen en helt annan syn på narkotikabrott vuxit fram.

Så till exempel anses langning vara ett värre brott än innehav för eget bruk. Även preparatets farlighet är av betydelse för straffet. Risken för dödliga överdoser är högre för den som injicerar heroin än för den som knaprar narkotikaklassade lugnande medel.

Tanken bakom samhällstjänst är bra. Färre i fängelse, vilket förhoppningsvis får en positiv inverkan på brottslighetens nivå.

Samtidigt påpekade lagstiftaren att det straffet inte riktigt är avsett för just knarkbrott.

En del av den praxis som fram tills för några år sedan fanns runt knark var inte klok. Folk dömdes enligt tabeller som inte tog hänsyn till omständigheter i det enskilda fallet.

Kokain? Storleken på innehavet var mycket viktigare än om du tänkt langa till skolbarn eller sniffa själv. Ett passivt innehav av heroin i garderoben åt en strulig polare? Värre än grov våldtäkt.

Högsta domstolen tog upp ett antal fall och gjorde dessbättre någonting åt eländet. Men frågan är om den senaste domen är bra.

"Det är rejält feldömt", muttrar en tingsrättsdomare i mitt öra.

Till saken hör att Dag Mattsson, ett av justitieråden som avkunnade domen, protesterade och förordade fängelse. Han påpekade bland annat att det är av underordnad betydelse att innehavet endast var 0,34 gram. Gatulangare har i regel bara små mängder på sig.

Den svenska narkotikapolitiken är långsamt på väg att byta skepnad. Behandling och skademinimering blir allt viktigare. Steg i rätt riktning.

Men det är strängt taget en helt annan historia.

Den här personen missbrukar inte.
Ska verkligen den som försöker tjäna pengar på att sprida världens möjligen farligaste drog till andra människor slippa fängelse?

Det är knappast vad riksdagen har tänkt sig.

ARTIKELN HANDLAR OM