En lucka i lagen som bör täppas igen

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är inte olagligt att med falskt alibi försöka få en livstidsdömd mördare fri.

Politiker, ett nytt avgörande i Högsta domstolen visar att det finns en lucka i lagen att täppa igen.

Tingsrätten och hovrätten friade kvinnan som plötsligt dök upp och hävdade att hon umgåtts med en av de livstidsdömda för morden på Vår bar och krog i Göteborg samma kväll som brotten skedde.

Att Högsta domstolen skulle gå på samma linje var inte givet, Riksåklagaren har bättre saker för sig än att föra upp mål till högsta instans om juridiken är glasklar, men inte heller sensationellt.

Det var i samband med att mannen överklagade sitt livstidsstraff för de två morden till Högsta domstolen som kvinnan vände sig till polisen och berättade att hon hängt utanför Göteborgsoperan tillsammans med mannen under exakt den tid attacken skedde.

Aktivitet utbröt bland utredarna, men det uppdagades snart att kvinnan snackade skit.

Det är en god idé att involvera den du försöker hjälpa om du ska ge ett falskt alibi av detta slag, men mannen i fråga visade sig inte ha en aning om vad kvinnan pratade om.

Hon anhölls, medgav att hon möjligen blandat ihop dagar och åtalades sedermera för grovt skyddande av brottsling.

Det kan vara straffbart att ljuga för polisen. Exempelvis genom att hävda att en oskyldig person begått brott. Eller genom att påstå att en jagad misstänkt befinner sig i Tranås, när han eller hon i själva verket är i Katrineholm.

Högsta domstolen konstaterar att kvinnans påhitt hade kunnat påverka bevisläget. Men straffansvar förutsätter att hon lämnat uppgifterna under ed. Och det hade hon ju inte gjort.

Det är inget fel på domen. Nu är det fastslaget hur lagen ska tolkas. Men att kvinnans beteende är lagligt innebär inte att det är okej. Hennes försök till alibi ledde till betydande merarbete för polisen.

Förundersökningen återupptogs. Utredarna var ju tvungna att kontrollera sanningshalten i berättelsen.

Det vore orimligt att straffbelägga alla lögner för polisen. Troligen även meningslöst. Vissa kommer ändå att ljuga.

Men i den allt mer komplexa organiserade brottsligheten blir det bara vanligare och vanligare att försöka störa polis och åklagare i deras arbete med diverse finter. Finter som slukar stora resurser.

Ett prejudikat som kan visa sig vara olyckligt har bildats.

Riksåklagaren vill nu att lagstiftarna agerar. Jag håller med. Det borde inte vara lagligt att försöka få grova brottslingar fria genom att ljuga för polisen.

Lagstiftare, som nuförtiden knappt gör annat än att skruva åt paragrafer och hitta nya saker att kriminalisera, borde gör någonting åt även detta.

avOisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM